Recept: kolatårta

IMG_0229

När jag var liten hade jag världens bästa granne. Agnes. Hon och hennes man Claes borde tvärsöver vägen från vårt hus i den lilla byn i södra Skåne där jag växte upp. Hon var pensionär och som en extra mormor eller farmor som jag kunde komma och gå hos som jag ville. Jag fick prova alla hennes högklackade skor, leka affär med hennes vuxna dotters gamla leksaker och äta leverpastejsmackor med kniv och gaffel.

Någon gång på mellanstadiet växte jag ifrån henne och en tid senare flyttade de. Men jag vårdar mina barndomsminnen ömt och är så tacksam för all tid hon gav mig. Hon fanns där alltid, redo att leka eller berätta historier. Eller baka. Denna kolatårta är hennes recept och på något sätt växte jag väl även ifrån kakan, för jag bakade den helatiden ett tag. Men i somras kom mamma att tänka på den och jag hittade receptet i min första handskrivna receptbok som numera bor i sommarstugan.

Tack, Agnes. För allt du gav mig.

IMG_8320

Kolatårta, 8 portioner

2 ägg

3 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

3 msk kakao

1/2 tsk salt

100 g smält smör

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda därefter i vanilj, kakao, salt, smält smör och till sist vetemjöl och bakpulver. Blanda väl. Häll smeten i smord springform och baka i 175C ugn i ca 20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna och servera med lättvispad grädde. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s