Recept: crostinibricka!

IMG_6506.jpg

Vid flera tillfällen nu har jag bjudit familj och vänner på en crostinibricka (eller som What’s Gaby Cooking myntade fenomenet på engelska; Bruschetta bar!), och trots sin enkelhet är det verkligen ett genidrag.

Som ni vet sedan tidigare fullkomligen älskar jag crostini och bruschetta, och har många olika varianter på bloggen (klassisk bruschetta; med burrata; crostini med finsk-rysk svampsallad; med ricotta, skinka och persika; och varmrökt laxröra för att nämna några varianter) men istället för att servera en eller två sorters redan upplagda crostinis så bjuder man alltså på en bricka/fat av diverse toppings och ett litet berg av crostini och så pysslar var och en ihop sina egna favoritkombinationer. Jag var lite inne på konceptet här när jag bjöd på olika röror (och här när det gäller blinier) men de gick inte så bra att kombinera men behövde alltså Gabys inspiration för att nå ändra fram. Visst är det härligt att inspireras av andra?! (Även om man ibland önskar att man kom på alla grymma idéer själv…).

På mitt födelsedagsfirande med tjejkompisarna gick jag all in, men vid andra tillfällen har jag också gjort mindre, men ändå fantastiska fat. Det är egentligen bara fantasin och dina egna preferenser som sätter gränser, men här kommer lite olika förslag som jag tycker fungerat bra!

IMG_6505.jpg

IMG_6506.jpg

All in-varianten. Här höll jag fokus på pastöriserade ostar och inte så mycket chark eftersom en av gästerna var gravid, men om det inte varit fallet hade jag haft mera charkprodukter och de ostar jag gillar bäst. Men det blev ändå en väldigt bra blandning!

Serranoskinka
Saucisson
Skivad cheddar
Bruschettatopping
Ricotta
Boursinost
Gräddiga trattkantareller
Philadelphia med sunblushtomater, som i detta recept
Stora vita bönor med olivolja, vitlök och paprika
Ärtpesto
Färska fikon
Acaciahonung
Vaniljgelé
Tryffelmajonnäs
Grillad paprika i olja

Extra: två sorters chips, små knippmorötter och gurkstavar, 2 sorters dippa, nocellaraoliver.

IMG_7164

Sista minuten-fatet med caprese. Här slirade vi in om en mataffär precis innan vi skulle äta och tog det vi ficktag i som vi var sugna på.

Mozzarella, skivade tomater, basilika och olivolja
Tunt skivad tryffelsalami
Gräddiga kantareller
Grillad paprika i olja
Serranoskinka
Gorgonzola

Vid sidan om: fikonmarmelad, honung

IMG_8057

Greatest hits-fatet. När affären HAR allt det man tänkt köpa (I’m looking at you burrata!) när man faktiskt haft lite tid att planera i huvudet. Perfekt som förrätt till fyra personer.

Burrata, röda och gula tomater i skivor, basilika och olivolja
Tunt skivad tryffelsalami
Prosciutto
Philadelphia med sunblush-tomater
Hemmagjord pesto, som denna fast med basilika istället
Grillad paprika i olja

IMG_8812.jpeg

IMG_8811.jpeg

IMG_8815.jpeg

Knytkalas-fatet. När bokklubbstjejerna kommer på besök och man hjälps åt att skapa faten.

Burrata, röda och gula tomater i skivor, basilika och olivolja
Philadelphia med sunblush tomater
Köpt färsk pesto
Brie
Ost med tranbär
Mild getost
Grillad paprika i olja
Chorizo
Saucisson
Salami
Prosciutto
En spansk kittost
Inlagda stora vita bönor

Extra: två sorters chips och dippa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s