Ibland kan jag bli väldigt sugen på något väldigt specifikt. T ex en speciell pasta, en viss ost eller som en dag i somras; grillad barbecue kyckling, gärna lite sotig, ja nästan bränd på sina ställen.
Eftersom vi befann oss i Norfolk den helgen och det var sol och fint, var det perfekt timing, särskilt som vi kan grilla där. Jag svängde ihop en barbecuesås, marinerade kycklingen och grillade den. Och trots att den smakade fantastiskt var den lite väl bränd på sina ställen, eftersom sockret i såsen så lätt bränns vid.
Så tills nästa gång jag fick tillfälle att grilla hel kyckling (hemma i Sverige) gjorde jag min research, och penslade inte på barbecuesåsen förrän mot slutet. Den fick jättefin smak ändå och blev verkligen sådär perfekt sotig som jag ville ha den. Till hade vi min slaw på rotselleri och morot, mammas tomatsallad, ugnsrostad potatis och tzatsiki. Och såklart rosé i glaset! Perfekta sommarmaten om du frågar mig!
Barbecue chicken, 4 portioner + rester
2 mindre hela färska kycklingar
salt och peppar
1 msk matolja
Barbecuesås:
1 1/2 dl ketchup
2 vitlöksklyftor, hackad
1 msk farinsocker eller annat socker
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk tomatpuré
2 tsk soja
2 msk vatten
2 msk matolja
salt, peppar
Skölj och putsa kycklingarna. (Jag brukar skära bort löst skinn och fett som hänger, ändarna på vingarna som ingen äter osv.) Skär sedan upp kycklingen längs ryggbenet och fläk upp kycklingen så att den ligger plant, sk. spatchcocked. Instruktioner här. Salta och peppra ordentligt runt om. Pensla med lite olja och grilla på hög värme med kolen/briketterna i ena ändan av grillen så att du har en varmare och en svalare sida. Grilla rakt ovanför kolen tills kycklingarna fått fin färg runt om, ca 5-10 minuter. Flytta sedan kycklingarna till den svalare delen av grillen (alltså vid sidan om kolen) och grilla under lock med baksidan av kycklingen nedåt. Håll koll och vänd ofta så kycklingarna blir jämnt grillade, i 15-20 minuter. Pensla sedan på barbecuesåsen och vänd kycklingen så att framsidan är nedåt tills den fått fin färg. Vänd ofta så att kycklingen inte bränns utan bara blir lite lätt sotad. Efter ca 10 minuter borde kycklingarna vara klara, men skär med en kniv i en led (du vill ha klar köttsaft) och kolla så tjockaste delen på bröstet är genomstekt. Ta ifrån grillen, täck med folie och låt vila i 5 minuter. Skär sedan upp i delar och servera.