Som ni nog vet vid detta laget så älskar jag krämiga pastavarianter som Carbonara och Cacio e Pepe. Jag skulle helt klart fötts i Rom!
Eller kanske inte, för då hade jag kanske inte vågat experimentera med ett autentiskt recept som spaghetti carbonara och blanda i smörstekta kantareller. Ingen jättestor förändring, men ändå. Italienarna värnar ju om ursprunget av sin mat!
När jag komponerade detta i mitt huvud ville jag ha kvar smakerna av en vanlig carbonara, även pancettan, men utan att den tog överhanden eftersom det är en ganska stark smak. Därför blev det lagom med dubbelt så mycket kantareller som pancetta viktmässigt, tyckte jag, för att hitta balans i smakerna.
Tänk er en höstig fredagskväll, lite tända ljus, ett glas rött och så denna härliga pastarätt. Mmm, så vill i alla fall jag tillbringa mina fredagar några veckor framöver. (För pasta tröttnar jag nog aldrig på!)
Spaghetti carbonara med kantareller, 4 portioner
6 äggulor
80 g parmesan + extra till servering
175 g bra pancetta, tärnad
350 g färska kantareller, sköljd
2 msk smör
400 g torkad spaghetti av bra kvalitet
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt och svartpeppar
Häll gulorna i en skål och riv i parmesan. Lägg i lite peppar och blanda ordentligt med en gaffel. Ställ åt sidan så länge. Koka spaghettin al dente i saltat vatten.
Stek svampen i smör och lite olja på medelhög värme. Hacka en vitlöksklyfta och låt steka med. Salta och peppra. Häll av svampen i en skål. Stek pancettan i lite olja på medelhög värme. Skala en vitlöksklyfta, krossa med handflatan och lägg i stekpannan – ta bort om den börjar bli brun eller när pancettan är klar. Låt rinna av på hushållspapper.
Spara lite av pastavattnet (en mugg eller så) och häll av spaghettin. Blanda spaghettin med pancettan och svampen och ta bort från plattan. Häll alltihop tillbaka i pastapannan, lägg i lite peppar och häll i lite av pastavattnet. Häll sedan i äggblandningen och blanda väl . Häll i mer pastavatten om det behövs. Servera med riven parmesan och svartpeppar.
Okej, detta var ju löjligt gott!!! Tack för receptet, svävade omedelbart upp till favorit. Dock ändrade jag vitlöken i pancettan till pressad. Tack!! 😋😋😋
Åh, vad kul att höra! 🤗 Och kul att du redan satt egen prägel på receptet! 😉
Hehe, det kan aldrig bli för mycket vitlök. 😁😉😉
Så sant! 😉