Recept: inbakad fläskfilé 3.0 – med svampcrème

IMG_9992.jpeg

Visst är det kul när recept utvecklas organiskt? Jag tycker det är det roligaste med matlagning; att en idé kan leda till en annan och till en tredje. Ibland med rejäla mellanrum tidsmässigt.

Här har vi ett sådant exempel. Jag har gjort inbakad fläskfilé några gånger med gott resultat men allting går ju att förbättra så sist jag lagade denna rätt uppdaterade jag den lite. Som fyllning använde jag en fantastiskt god svampcrème (som jag kom på till en nyårsafton för flera år sedan, men som jag sedan använt även till annat) och det blev verkligen den bästa versionen av inbakad fläskfilé jag gjort hittills. Så nu håller jag nog här vad det gäller just detta recepts utveckling. I alla fall ett tag, tills jag kommer på en annan bra idé.

APC_3340.jpeg

APC_3344.jpeg

Viktigt att tänka på när man lagar inbakat kött av något slag är att se till att alla ingredienser är kalla (inte ens ljumma) när man väl börjar med degen. Så bryn köttet i god tid och gör även svampcrémen i god tid och ta inte ut smördegen förrän det i princip är dags att sätta in köttet i ugnen.

Till köttet hade vi jordärtskockspuré och smörstekt spenat, sååå gott. Jag tycker att jordärtskockor passar så bra till både svamp och fläskkött och det ger en mustig härlig smak. Dessutom tycker jag inte att det behövs potatis till inbakat kött eftersom smördegen är så mäktig. Smörstekt spenat är fräscht till men det passar med de flesta grönsaker, t ex haricot vert eller broccoli.

IMG_9989.jpeg

Inbakad fläskfilé med svampcrème, 2-4 portioner (som del av en trerätters räcker en stor (500 g) fläskfilé till fyra, men som ensam varmrätt blir det lagom till två och lite rester)

1 stor fläskfilé (500 g+)

1 msk smör

1 msk matolja/rapsolja

salt, svartpeppar

1 rulle smördeg (med smör i – tyvärr ingen självklarhet)

1 ägg, uppvispat

Svampcrème:

125 g skogschampinjoner

1 näve torkad Karl Johan-svamp i bitar

1 schalottenlök, finhackad

1 vitlöksklyfta, pressad

2 tsk dijonsenap

1 msk Cognac

1/2 dl vispgrädde

salt, vitpeppar

Bryn fläskfilén runt om i smör och olja på medelhög värme. Salta och peppra ordentligt. Låt svalna helt. 

Lägg Karl Johan-svampen i blöt någon minut och krama ur. Hacka all svamp grovt. Värm smör i en stekpanna/sauteuse på medelvärme och lägg i lök, vitlök och svamp. Stek långsamt och tillsätt mer smör efter en stund. När svampen är stekt blanda i senap och cognac och låt vätskan koka in. Tillsätt grädden och låt vätskan koka in något. Mixa med stavmixer till en slät massa. Smaka av, salta och peppra. Låt svalna helt. 

Ta smördegen från kylen och rulla ut den. Bred ut svampcrèmen på degen men lämna en  kant utan fyllning. Lägg fläskfilén ovanpå och rulla ihop till ett paket. Nyp ihop degen så att du har ett tätt paket. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och dekorera med en kniv. Gör två hål (skorstenar) uppe på så att ånga kan komma ut. Pensla med uppvispat ägg. Baka i 200C ugn tills degen är gyllenbrun och frasig och köttet nästan genomstekt, ca 12-15 minuter (eller tills innertemperaturen är 62C). Låt svalna i 5 minuter, skär sedan upp i tjocka skivor och servera. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s