Här kommer ännu ett recept från i somras, men det passar fint med Crema Catalana året om. Det är bara att variera frukten efter vad som finns till hands. Jag äter den gärna i vinter med clementiner och grantäpple!
Trots att denna krämiga efterrätt är snarlik en creme brulee är den lättare att göra då den bara rörs ihop på spisen och inte behöver tillagas i vattenbad i ugn. Och det var nog av just den anledningen mamma lagade till denna goda efterrätt i somras när jag stod vid grillen. Den hann svalna medan vi åt förrätt och varmrätt (och tog en paus). Perfekt ju!
Crema Catalana, 6 portioner
1 dl socker
3 dl grädde
1 msk maizena
5 äggulor
2,5 dl mjölk
lite vanilj
1 nypa socker per skål till servering
Vispa gulor, maizena och socker fluffigt i en bunke. Sjud mjölk, grädde och vanilj i en non-stick kastrull. Häll gräddblandningen över gulorna, lite i taget, under omrörning. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen och värm på svag värme under omrörning. Häll upp krämen i skålar när den tjocknat och låt svalna. Ställ i kyl.
Strö en nypa socker över varje skål och karmellisera med en creme brulee-brännare eller under grillen i ugnen. Servera med bär till.