Recept: Crema Catalana

IMG_7888.jpeg

Här kommer ännu ett recept från i somras, men det passar fint med Crema Catalana  året om. Det är bara att variera frukten efter vad som finns till hands. Jag äter den gärna i vinter med clementiner och grantäpple!

IMG_0087.jpeg

Trots att denna krämiga efterrätt är snarlik en creme brulee är den lättare att göra då den bara rörs ihop på spisen och inte behöver tillagas i vattenbad i ugn. Och det var nog av just den anledningen mamma lagade till denna goda efterrätt i somras när jag stod vid grillen. Den hann svalna medan vi åt förrätt och varmrätt (och tog en paus). Perfekt ju!

IMG_0092.jpeg

Crema Catalana, 6 portioner

1 dl socker

3 dl grädde

1 msk maizena 

5 äggulor 

2,5 dl mjölk

lite vanilj

1 nypa socker per skål till servering

Vispa gulor, maizena och socker fluffigt i en bunke. Sjud mjölk, grädde och vanilj i en non-stick kastrull. Häll gräddblandningen över gulorna, lite i taget, under omrörning. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen och värm på svag värme under omrörning. Häll upp krämen i skålar när den tjocknat och låt svalna. Ställ i kyl. 

Strö en nypa socker över varje skål och karmellisera med en creme brulee-brännare  eller under grillen i ugnen. Servera med bär till. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s