Återigen inspirerad av Tuvessonskans instagramkonto testade jag en smördegspizza med creme fraiche, rödlök och laxrom på.
Basen var en brynt-smör-kräm och riven ost och efter gräddning toppades den med creme fraiche, hackad rödlök, laxrom (men annan rom går lika bra!), gräslök och dill.
Riktigt gott och fräscht och med oerhört skandinaviska smaker!
Smördegspizza med brynt smör, creme fraiche, rödlök, laxrom och örter, 4 portioner som tilltugg eller förrätt
Anpassat efter Tuvessonskans recept.
1/2 rulle färdigköpt smördeg (med smör i, vilket tyvärr inte alltid är så lätt att få tag i)
50 g smör
50 g philadelphia
2 msk creme fraiche
ca 2 dl riven cheddar
salt och peppar
Topping:
1 dl creme fraiche
1 burk rom
1/2 rödlök, finhackad
ett knippe gräslök, finhackad
ett knippe dill, finhackad
1/2 citron, saften
salt och peppar
Bryn smöret en halvtimme innan. Låt svalna i en skål i rumstemperatur. Blanda det avsvalnade brynta smöret med Philadelphian och creme fraichen och smaka av med salt och peppar. Bred krämen över smördegen och toppa med cheddar. Grädda i 200C varmluft eller 220C i vanlig ugn tills smördegen är gyllenbrun och fin. Låt svalna.
När smördegen svalnat, klicka ut creme fraiche och rom, strö över hackad rödlök och till sist örterna. Salta och peppra och pressa över citron. Skär i bitar (antingen fyra delar och servera på tallrik eller som här munsbitar att plocka från ett fat) och servera.