Recept: wokad biff med ingefära, ris och sesambroccoli

IMG_0969.jpg

Varför låter så många maträtter så mycket bättre (godare?) på engelska?! Beef and ginger stir-fry låter ju så mycket bättre än wokad biff med ingefära, men jag kan liksom inte hitta på en bättre översättning. Förslag mottages dock gärna i kommentarsfältet.

IMG_0972.jpg

Det här receptet är faktiskt genialiskt bra! Jag var trött och darrig när jag lagade detta första gången men det var verkligen lätt som en plätt och blev SÅ himla gott att det nu är ett av mina favoritrecept.

Till hade vi ris och kokt långstjälkig broccoli som jag svängde i lite sesamolja och strösslade med sesamfrön. Riktigt gott!

IMG_0974.jpeg

Beef and Ginger Stir-fry with Rice and Sesame Broccoli, serves 4

Översatt från och anpassat efter Bon Appétit’s recept.

ca 450 g flankstek (originalreceptet använder skirt steak men flankstek funkade utmärkt)

1 tsk socker

1 tsk rostad sesamolja

1 tsk + 1 msk soja

1 tsk salt + mer

1 msk matolja

1 mellanstor ljus lök, skivad 

7 cm färsk ingefära, skalad och tunt skivad

svartpeppar

80 ml vatten

3 msk smör, i bitar

1 msk citronsaft

Till servering: 

kokt (basmati) ris

Skär biffen i skivor. Lägg i en skål med socker, sesamolja, 1 tsk soja och 1 tsk salt. Blanda runt och låt stå i 20 minuter.  

Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme och låt oljan täcka hela botten på pannan. Låt oljan bli riktigt varm, nästan rökig. 

Lägg i biffen och stek, utan att röra runt, tills brynt i kanterna, ca 2 minuter. Vänd biffen och lägg i lök, ingefära, rejält med pappar och häll I vattnet. Rör runt tills löken och ingefäran mjuknat, ca 2 minuter.  

Ta bort från värmen och lägg i smör, citronsaft och 1 msk soja. Rör runt i pannan tills smöret smält. Smaka av med salt och peppar. 

Lägg upp ris is skålar och toppa med biffen. Servera med sesambroccoli.

 

Sesambroccoli, 4 portioner

2 pkt långstjälkig broccoli (ca 300 g)

2 msk rostad sesamolja

4 tsk sesamfrön

1/2-1 citron eller lime, saften

salt och peppar

Skär bort de torra ändarna på broccolin och lägg i en stor stekpanna. Täck nästan med kokande vatten, lägg i en nypa salt, och låt koka ca 1 minut. Häll av vattnet och lägg tillbaka broccolin i pannan. Ringla över sesamoljan, pressa över citron och rör runt. Strö över sesamfrön, salt och peppar och servera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s