Mjuk pepparkaka hör Advent och december till tycker jag, och den som finns här på Matarkivet är himla god, men denna jul var jag sugen på att testa en annan variant, med en god frosting.
Det blir liksom mer av det än en mjuk kaka, tycker jag. Så jag testade Brinken Bakars variant, för att kunna jämföra recepten. Hennes var (såklart) god, men jag var som vanligt dålig på att följa receptet helt och tog bort lingonsylt, lade till mer filmjölk och ökade på med kryddorna. Riktigt saftig och god och med en krämig glasyr passar den även perfekt som efterrätt!
Mjuk pepparkaka med cream cheesefrosting och granatäpplekärnor, 8 portioner
Anpassat efter Brinken Bakars recept.
75 g smör
1 1/2 ägg
135 g socker
125 g mjöl
3 tsk kanel
3 tsk ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
1/2 tsk bikarbonat
150 g fet filmjölk eller gräddfil
Smörj en form och sätt ugnen på 175C. Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst. Rör ner de torra ingredienserna och till sist filmjölk/gräddfil. Häll smeten i formen och grädda i 15-20 minuter.
Cream cheesefrosting
75 g rumsvarmt smör
80 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
150 g kall cream cheese
110 g granatäpplekärnor
Vispa smöret i ca 5 minuter. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa i ett par minuter till. Tillsätt cream cheese och vispa tills allt är blandat.
Låt kakan svalna och lägg upp på ett fat. Bred på frostingen och garnera med granatäpplekärnor.