Jul i Skåne, massa mat och kompisar!

IMG_4952.jpeg

Sista veckan i December var minst sagt social. Jag var hemma i Skåne och försökte blanda julfirande och vänner med att ta det lite lugnt och umgås med familjen.

IMG_4966.jpeg

På lillejulafton hade vi lite förjul bara jag, mamma och pappa, som vi brukar. Vi klädde granen, slog in de sista julklapparna och åt lite julmat. Men vi började kvällen med gin & tonic och lite chips framför brasan.

IMG_5006.jpeg

IMG_5009.jpeg

Till middag åt vi ett minijulbord med Janssons, köttbullar, julskinka, brunkål (till de andra), bröd och ost.

IMG_5002.jpeg

Vår fina gran!

IMG_5081.jpeg

På julafton åt vi julmatsrester, lax och sill till lunch.

IMG_5138.jpeg

Men på kvällen körde vi på fyra rätter med julinfluenser istället för julbord. Vi mår bättre av det; julmat är så tungt.

Förrätten var rödbetsgravad lax-toast med räkor, dillfärskost och gravlaxsås med creme fraiche. Självfallet på smörstekt bröd. Riktigt gott!

IMG_5143.jpeg

Varmrätten var tjälknöl på hjort med potatisgratäng, rödvinssås och kokta grönsaker. Sååå gott!

IMG_5147.jpegIMG_5161.jpeg

Till efterrätt blev det både ostbricka och ris a’la Malta med olika saftsåser (jag valde hallon som är min favorit!).

1AF7538B-A9C0-48D6-B25B-5314D13D6A15.jpeg

Gottebordet stod i princip orört.

IMG_5246.jpeg

På juldagen ville vi äta något lättare till middag så jag gjorde en crostinibricka med ett urval av allt gott som fanns i kylen, bland annat rester. Vi åt salami, rödbetsgravad lax med dillfärskost, pata negra, tomatröra, hemmagjord majonnäs, tjälknöl med remoulade och rostad lök samt ostar, kex och päron. Det var alldeles lagom med plockmat efter julmat och fyrarätters dagarna innan.

IMG_5275.jpeg

På Annandagen började mitt sociala race. Först fika hos några vänner med hembakade lussekatter, pepparkakor och sällskapspel med barnen.

IMG_5287.jpeg

Sen blev det middag hos andra vänner där jag blev bjuden på räkor, kokt ägg, sallad, pajer och en massa annat gott.

IMG_5292.jpeg

Och till efterrätt blev det glass med chokladsås. Blev riktigt bortskämd med godsaker dagen lång. Men viktigast är såklart sällskapet!

IMG_5308.jpeg

Nästa dag åt jag middag hemma med mamma och pappa och vi började (såklart) med en G&T.

IMG_5326.jpeg

Sen åt vi mer rester. Ännu en gravlaxtoast men med hemmagjord majonnäs istället för julaftonens tillbehör.

IMG_5329.jpeg

Tjälknöl, potatisgratäng, rödvinsås och broccoli till varmrätt. Lika gott några dagar senare som på julafton!

IMG_5353.jpeg

På lördagen träffade jag vänner igen. Först finfika på Slättarps Gård med ett gäng vänner och när de stängde åkte jag vidare…

IMG_5358.jpeg

IMG_5365.jpeg

… och åt middag hos andra vänner. Blev ännu en gång bortskämd med god mat; denna gång blomkålssoppa olika toppings och hembakat bröd. Och passionsfruktssorbet till efterrätt.

IMG_5399.jpeg

Veckans sista dag tillbringade jag hemma med mamma och pappa. Till middag åt vi fläskfilé med klyftpotatis och hemmagjord bearnaisesås. Sen åkte jag och handlade nyårsmaten på väg att hämta upp pojkvännen från flygplatsen. Galet så fort den veckan gick!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s