
Om beskrivningen ovan känns bekant så är det inte så konstigt; det finns redan ett snarlikt recept här på bloggen som jag ofta lagar. Men till vår julfest gjorde jag om det till snittar! Det innebar egentligen inte så stora förändringar, men det kan ju ändå underlätta om jag delar med mig av det, för detta var verkligen en perfekt snitt. Tillräckligt intressant för att karnivorerna skulle finna den intressant, såklart perfekt för vegetarianer men även ett bra avbrott bland de tyngre snittarna som ofta serveras, med t ex smördeg, bröd eller kött. Dessutom är de riktigt snygga!
Men även perfekta för värden eller värdinnan eftersom de kan förberedas i förväg, bäst serveras ljumma/kalla och bara tar några minuter att lägga upp.

Butternutsnittar med persisk pesto, feta och granatäpplekärnor, ca 30 stycken
Översatt från och anpassat efter Sabrina Ghayours recept
1 stor butternutpumpa, delad i fyra stora klyftor (ta bort fröna)
2 msk olivolja
salt och peppar
150 g feta
100 g granatäpplekärnor
Peston:
100 g pistaschnötter
70 g parmesan
100 ml olivolja
1 liten bunte koriander
1 liten bunte persilja
1 liten bunte dill
1 röd chili
1 citron, saften
2 tsk salt
Värm ugnen till 200C och klä en-två plåtar med bakplåtspapper. Skiva klyftorna i 1 cm tjocka skivor och lägg på de klädda plåtarna. Ringla över olja och salta och peppra. Ugnsbaka i 30-40 minuter, tills mjuk med aningen bruna kanter.
Mixa nötter och ost i en food processor på pulse-funktionen och häll i olja lite i taget tills du får önskad konsistens (all olja kanske inte behövs). Lägg i örter, chili och citronsaft. Pulsera igen och häll i mer olja om det behövs. Salta och peppra ordentligt. Förvara i kyl tills servering.
Lägg pumpabotarna på ett fat och skeda på pesto. Smula över fetaost och strö över granatäpplekärnor.