Recept: Minipotatisgratäng med rostbiff och rostad lök (en uppdatering!)

De här små formarna med potatisgratäng, rostbiff och rostad lök har blivit lite av ett stående festinslag för mig. Förrförra julfesten gjorde de succé så jag repriserade dem igen i julas och de var fortfarande lika populära.

Jag gillar att blanda vanliga små munsbitssnittar med lite större och matiga tilltugg. Även om jag bara bjuder på snittar vill jag ändå att mina gäster ska bli mätta och slippa äta McDonald’s på väg hem. Och särskilt innan jul när festerna avlöser varandra tycker jag det är viktigare att bjuda på bra och god mat, inte bara chips och nötter.

Dessa skulle passa jättebra även som nattamat på en fest, om man inte vill att alla gäster ska sitta ner igen!

Insåg i skrivande stund att jag minsann redan har ett inlägg om detta tilltugg på bloggen, men jag har ändrat (förenklat) receptet sedan dess så här kommer den nuvarande versionen.

Minipotatisgratäng med rostbiff och rostad lök, ca 20 st

20 aluminiumformar (typ mazarinformar)

10-15 mellanstora fasta potatisar, skalade om du hinner

6 dl vispgrädde (kanske mer)

riven cheddar

salt och peppar

1 bit rostbiff, ca 800 g

2 msk saltat smör + 1 msk matolja till stekning

salt och peppar

1 burk rostad lök

Börja med. rostbiffen eftersom den kan vila medan potatisen tillagas. Den behöver alltså inte vara varm vid servering, men heller inte kall så undvik kylen efter tillagning.

Ta ut köttet från kylen ca 1 timme innan tillagning,. Bryn köttbiten runt omkring på hög värme med smör och olja i stekpannan. Salta och peppra ordentligt. Lägg köttbiten i en ugnsform med eventuellt en skvätt olja i botten. Ugnsstek i 180C varmluft i ca 10-15 minuter beroende på tjocklek (jag föredrar min rare). Ta ut ur ugnen, lägg på en tallrik och låt köttet vila i minst 10 minuter. Lägg på folie efter att köttet vilat. Skär i tunna skivor precis innan servering.

Klä en plåt med folie och sätt ut formarna. Skiva potatisen tunt (jag använder en moulinex men det går bra med en food processor, vanligt rivjärn eller en kniv) och fyll formarna. Salta och peppra. Fyll upp med grädde nästan till kanten. Strö över ost och baka i 40-50 minuter på 180C varmluft eller tills mjuka (testa med en skalkniv) och gyllenbruna.

Lägg en skiva rostbiff på varje form och toppa med en tesked roasts lök. Salta lite och servera med små gafflar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s