Recept: Baked Alaska med vanilj- och dulce de lecheglass samt chokladsås

Finns det någon efterrätt som passar bättre till ett nyårsfirande än just Baked Alaska?! Jag tror inte det. Den är perfekt att sätta tomtebloss i och stora som små tycker ju om glass och maräng.

Min mamma bjuder ofta på sin version, en Glace au Four som det också heter, med havrebotten, hallon och vaniljglass och maräng som bakas i ugn. Old school och otroligt gott!

Jag föredrar dessa portionsbitar istället för en stor form och så länge man inte är fler än sex personer eller så hinner glassen inte smälta.

Baked Alaska med vanilj och dulce de lecheglass samt chokladsås, 4 portioner

4 havreflarn

4 stora kulor dulce de lecheglass (recept nedan)

4 stora kulor treminutersglass vanilj

1 sats italiensk maräng

Till servering:

4 tomtebloss

chokladsås

Lägg ett havreflarn på varje assiett. Lägg glassen ovanpå och forma till en liten kupol. Bred på maräng med en slickepott så det täcker runt om. Bränn marängen gyllenbrun med en liten brännare. Servera med tomtebloss och chokladsås.

Dulce de lecheglass (utan glassmaskin)

Anpassat efter Fridas bakbloggs recept.

5 dl vispgrädde

4 äggulor

40 ml ljust muscovadosocker

1 burk (400 g) dulce de leche

2 egg whites

Separera äggen. Vispa gulorna och sockret till ljust och fluffigt. Blanda ner dulce de leche. Vispa grädden i en separat skål och blanda ner i smeten. Vispa två vitor i en annan skål och vänd ner i glassmeten. Häll i en plastburk med lock och ställ i frysen i minst 4 timmar innan användning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s