
När jag letade efter detta crème brûlée-recept tidigt i januari kunde jag knappt hitta det på bloggen (min egen blogg!!). Så här kommer det igen, som en underbart god påminnelse. Att detta, Mat-Tinas eminenta recept på crème brûlée, är det enda du behöver. (Jag har dock modifierat det något och tagit bort kardemumma från originalreceptet.)

Denna kväll i januari åt vi den som den är, med rårörda (frysta) hallon och dessertvin från traktens vingård i glaset, men det finns även andra versioner på bloggen. En variant med fläder och en med gräddiga likören Amarula Cream.

Vanilj-crème brûlée, 4-6 portioner
5 äggulor
1 dl socker
3,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1 vaniljstång
2 msk strösocker att strö ovanpå
Sätt ugnen på 110 grader. Koka upp grädden och mjölken. Dela vaniljstången på längden och lägg i den i gräddkoket. Rör äggulorna och sockret – vispa inte! Häll gräddkoket över äggblandningen. Rör till sockret löst sig (vispa inte). Ta upp vaniljstången.
Fördela i formar och grädda i ugnen i ca 35 – 40 min (min ugn behövde ca 1 h). Strö över sockret och smält det med en gasbrännare, alternativt sätt dem under grillen i ugnen tills sockret karamelliserats.