Recept: Kycklingpasta i lockdown

Även i vanliga fall försöker jag motverka matsvinn på alla sätt jag kan. Jag fryser allt jag kan frysa så att det inte ska gå till spillo, men visst händer det att jag också måste kasta mat. När man tänkt äta något en dag men plötsligt blir bjuden på middag, eller kommer hem för sent. Ja, ni vet. Life happens.

Men under lockdown tycker jag det varit lättare att ta tillvara mat, eftersom jag lagat flera mål mat om dagen. Mycket lättare att planera om om man får rester över, eller att planera att få rester över. Det blir en annan kontinuitet och det har nästan blivit en sport för mig att slänga så lite mat som möjligt. Och att få mat att räcka så långt som möjligt. Den här pastan är ett perfekt exempel på det.

När jag köper kyckling lägger jag hellre lite mer pengar och köper en frigående majskyckling än den billigaste jag kan hitta. Dels för att den haft ett bättre liv, smakar bättre, inte är pumpad full av saltlösning men också för att jag har råd med det. Köp det bästa kött du har råd med. Och få det sedan att räcka så långt som möjligt. Jag fick en mellanstor kyckling att räcka till tre måltider för tre personer med lite trolleri. Första målet var en middag. Jag ugnsstekte en hel kyckling och vi åt den med potatis, gravy och grönsaker. Till lunch nästa dag värmde jag upp några av resterna och serverade potatissallad och sallad till. Sen plockade jag varenda liten bit kött av skrovet och benen som var kvar och gjorde denna pasta. Skrovet frös jag in och gjorde buljong på vid ett senare tillfälle.

Pastan med kyckling, zucchini, parmesan och citron känns fräsch och vårig och jag kommer antagligen göra den varje gång jag tillagar en hel kyckling framöver, för det finns alltid några småbitar att plocka av ett kycklingskrov.

Pasta med kyckling och zucchini, 3 portioner

300 g tagliatelle

1 mellanstor zucchini, skivad i halvmånar

ca 100 g kycklingkött

50 g parmesan, finriven

citronzest från 1/2 stor citron

50 ml olivolja

25-50 ml pastavatten

salt och peppar

Häll lite olivolja i en ugnsfast form och lägg i zucchinin. Rör om, salta och peppra och laga I ca 10-15 minuter på 200C tills de fått färg och mjuknat.

Tillaga pastan enligt anvisningar på förpackningen.

Blanda ner kycklingen bland zucchinin. Hetta upp och häll i mer olivolja. Lägg i citronzest och parmesan och blanda. Lägg i den kokta pasta med lite pasta vatten. Lägg i mer parmesan och sätt formen på mellan-låg värme och rör runt med en slev eller tänger tills såsen tjocknat lite och känns krämig. Det for inte bli för torrt; häll i så fall i mer pastavatten. Smaka av och lägg upp i skålar. Strö över riven parmesan och servera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s