Recept: sparrisrisotto med ramslökssmör och citron

IMG_0192

Jag har alltid tyckt om risotto, både att äta och laga – tycker det är så avslappnande att stå vid spisen och röra i grytan. Men den senaste tiden tycker jag att resultatet blivit bättre och bättre och det tror jag dels beror på att jag bytt rissort. Tycker carnaroli är överlägset arborio. Och dels att jag vågat ta ut svängarna lite mer med olika toppings. Och så det allra viktigaste, låt risotton vara lite simmig, det blir godast så.

IMG_0201

Sparrisrisotto, 3 portioner

2 bananschalottenlökar, finhackade

1 msk smör + 1 msk neutral olja

180 g carnaroliris

1 dl torrt vitt vin

1 liter grönsaksbuljong

riven parmesan

250 g sparris

1 msk ramslökssmör  

1/2 tsk citronzest 

Till servering:

sparristoppar

the rundlar ramlökssmör 

1 msk brynt smör

1/2 tsk citronzest 

havssalt och svartpeppar

riven parmesan

Värm en stor gryta/kastrull till medelvärme och lägg i smör och olja. Lägg i löken och stek i några minuter utan att den tar färg. Häll i riset och rör runt så det suger upp allt smör och olja. Häll i vinet och låt det puttra någon minut. Sänk värmen till medel-låg och häll i en slev buljong. Rör kontinuerligt och när buljongen nästan har kokat in så fyll på med mer buljong, en slev i taget tills riset är kokt. Jag tycker om en simmig risotto så låter inte sista sleven buljong koka in riktigt. När riset är kokt, rör ned rikligt med riven parmesan och en klick smör. 

Under tiden som risotton lagas, bryt bort de hårda bitarna på sparrisen. Spara två sparristoppar per portion till garnering och skär resten i mindre bitar på snedden. Koka småbitarna nästan mjuka i en kastrull eller stekpanna i saltat vatten. Häll av vattnet och blanda i risotton ungefär samtidigt med parmesanen. 

Koka sparristopparna al dente i saltat vatten och ställ åt sidan. Blanda ner ramslökssmör och citronzest i risotton. Smaka av med salt och peppar. 

Lägg upp risotton i skålar. Lägg sparristopparna lite snyggt i mitten. Ringla över brynt smör. Lägg en bit ramslökssmör över sparrisen. Strö över citronzest och lite riven parmesan och servera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s