Recept: hemmagjorda smashburgare

En av de maträtter jag saknade mest under lockdown var helt klart en bra burgare. Men eftersom det inte gick att hitta en bra burgare på landet (knappt i London heller tror jag) under lockdown så lagade jag ganska många själv.

Med en konstant varm Aga till hands var det dessutom ett perfekt tillfälle att äntligen testa att göra smash burgers. Som namnet antyder formar man inte färsen till biffar utan trycker ner färsen på järnet (eller Agan, stekhällen eller en plåt på grillen – ja, det går också bra!) så att ytan blir extra krispig. Shake Shack tillagar sina burgare på det viset och de är, som ni ju vet, en av mina favoritburgarrestauranger. Tillsammans med ett bra bröd, helst brioche eller något annat mjukt bröd med lite seghet i, och rätt tillbehör smakar denna burgen nästan som den du äter ute. Mums!

Jag lärde mig dock en hel del genom att laga burgare flera gånger på några månader och de tipsen tänkte jag dela med mig av här:

  1. Stekpannan (eller vad du nu steker burgarna på) måste var riktigt varm. Het. Stekhet. Dels för att få till bra stekyta men också så att den inte blir genomstekt innan den fått yta, om du, liksom jag, vill ha den lite rosa i mitten.
  2. Dela upp färsen i mindre delar så att du jobbar med tunna krispiga biffar istället för en stor. Du kan ha två biffar i ett bröd.
  3. Satsa på finmald färs om du hittar. Den håller ihop bättre och är lättare att jobba med (plattar lättare till sig).
  4. Fetthalten i köttet spelar stor roll. Detta är inte tillfället du ska använda mager färs; ju fetare desto bättre. Fettet ger smak, håller ihop färsen (eftersom vi inte använder ägg eller något annat bindemedel) och ger alltså en godare burgare! Jag tycker gränsen går vid 12%, lägre än så fungerar inte så bra, men 20% är att föredra. Har du möjlighet att mala färs själv så gör det.

Smashburgare, 2 (generösa) portioner

Detta recept ger två dubbelburgare, men bara att lägga till mer bröd och tillbehör om du vill ha mindre burgare.

400 g finmald oxfärs med 20% fett

matolja

salt och peppar

4 skivor hamburgerost

2 brioche hamburgerbröd av bra kvalitet (mjuka, inte hårda)

2 salladsblad

2 tomatskivor

1 sats Fake Shack-sås

ev andra tillbehör

Ta köttet ur kylen en timme innan användning. När köttet är rumsvarmt, dela upp det i fyra lika. stora delar utan att arbeta köttet för mycket. Ta bort plasten till osten, blanda såsen, dela bröden och ta fram sallad och tomatskivor.

Värm ugnen till 175C. Hetta upp stekpanna eller dylikt (så varmt du kan i princip) och häll på lite matolja.

Lägg köttklumparna i stekpannan, men mycket plats runt om. Stek hellre i omgångar än att ha en full panna. Tryck ner köttet med stekspade och håll nere tills krispig yta. Vänd på burgaren och stek andra sidan krispig. Salta och peppra ordentligt och lägg på ost. Lät smälta ordentligt och ta sedan burgaren ifrån panna och låt vila på en (kall eller ljummen) tallrik någon minut.

Rosta hamburgerbröden i ugnen i ca 30 sekunder. Bygg sedan burgaren: sås på båda halvorna. Sallad på underdelen följt av burhare, tomatskiva och överdel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s