Recept: min hemmagjorda granola med russin och mandel

Som ni trogna läsare nog vet (även om jag inte nämner det så ofta) så har jag ett kroniska magproblem som bland annat innebär att jag inte kan äta mycket fibrer. Vilket gör vissa situationer lite svåra att navigera. Att försöka köpa en god och nyttig granola går i princip inte, för det är minst en ingrediens som jag måste plocka bort.

Ett tag åt jag därför bara tjockyoghurt med honung och bär, för det var lättare, men granola är ju så gott och det är ju väldigt lätt att göra egen. Dessutom luktar det så gott i köket, ja hela huset, när man lagar den – en extra bonus!

Just denna granolan är precis på gränsen för vad min mage klarar av. Havre innehåller mest fibrer som min tarm kan bryta ned, så de utgör basen. Nötter kan jag inte äta mycket av, men skalade skivade mandlar är lättare att bryta ned än hela, så det går också bra. Torkad frukt är heller inte lyckat i allmänhet, men just russin i små mängder klarar jag av.

Men det som är så bra med att göra egen granola är ju att man kan skräddarsy den efter behov. Vill du ha mer fibrer, ös på med frön och hela nötter. Vill du mest ha den som lite helglyx så häll i lite cornflakes och kanske rice krispies för crunch. Eller något annat du tycker om!

Hannas granola med russin och mandel, 1 stor sats

500 g havregryn

100 g mandelspån

150 g russin

125 ml socker

125 ml vatten

50 ml matolja

1 tsk vaniljpulver

2 msk honung

en nypa salt

Värm ugnen till 150C. Klä en braspanna med bakplåtspapper och häll i havregrynen. Blanda vatten, socker, olja, honung, vanilj och salt i en skål och rör tills sockret lösts upp. Häll blandningen över havregrynen och blanda om ordentligt så att alla grynen blir lite blöta. Rosta havregrynen i mitten av ugnen tills gyllenbruna, 20-30 minuter.

Rör om på plåten och rosta grynen i ytterligare 10-15 minuter. Lägg i mandelspån och rosta i fem minuter till. Ta plåten från ugnen och låt svalna lite. Blanda i russinen och låt svalna helt. Förvara i en lufttätt burk. Håller sig i ca 1 månad (men varar kanske inte lika länge).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s