Recept: fusk-carbonara

Ni vet att det är i princip förbjudet att ha grädde i en spaghetti carbonara?! Om man vill laga den på autentiskt vis, och det vill man oftast om man provat det. En riktig pasta carbonara är i princip himmelriket på en tallrik (receptet hittar ni här). Men under lockdown blev jag tvungen att tumma lite på mina principer när jag helt plötsligt bara hade ett ägg kvar.

Vi var så bortskämda med ägg under den perioden för gården i byn värpte så bra att jag tror i princip hela byn gick och lade en peng i lådan i utbyte mot en kartong ägg. Men antingen så var efterfrågan större den här veckan eller så hade hönorna tagit en paus för vi fick inte tag i några. Och alla bakingredienser var svåra att få tag på i affärerna med.

Men problem är till för att lösas, så jag gjorde carbonara på en äggula, mycket parmesan och en skvätt grädde. Och även om det inte var helt autentiskt så var det riktigt krämigt och gott. Och, mycket lättare att laga faktiskt. Inte lika stor risk att det skulle bli för torrt eller spricka. Så jag rekommenderar faktiskt att börja med denna varianten, som ändå bygger på de autentiska principerna, och sen när man känner att man har koll på hur man lagar rätten, tar man bort grädden och gör den riktiga varianten.

Fusk-carbonara, 2 portioner

Mycket lik riktig carbonara, men enklare att göra.

1 stor äggula från frigående höns

40g parmesan + extra till servering

2-3 msk gruff

150g pancetta, i kuber

200g spaghetti

1 vitlöksklyfta

olivolja

svartpeppar

en nypa salt

Lägg gulan i en skill, finriv parmesanen och blanda i. Tillsätt svartpeppar och blanda väl med en gaffel. Koka pastan i en stor kastrull med saltat vatten tills al dente.

Stek pancetta i lite olja på medel-hög värme. Skala vitlöken, platta till den med en kniv och lägg den i pannan. Ta bort den om den blir brun eller när pancettan är krispig och klar. Spara en mugg med pastavatten och häll av resten. Lägg pastan i pancettapannan och blanda väl så den kan suga upp fetta och smak. Ta sen pannan från värmen. Häll tillbaka pastan i pastakastrullen tillsammans med lite pastavatten. Häll sedan i äggblandningen och grädden. Blanda ordentligt på låg värme tills såsen tjocknat och pastan är härligt krämig. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i skålar och servera med finriven parmesan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s