
Tänk att det krävdes en pandemi för att jag skulle baka bondkakor! Så spröda och smöriga att man liksom bara vill ta en till. Och sen en till. Och kanske en tredje. Mums!


Anledningen till att de blev bakade just under lockdown var för att vi ibland hade brist på ägg och då fick jag baka annat än de mjuka kakor som jag oftast bakade. Dessa kräver i princip bara socker, mjöl och smör (och några få ingredienser till). Och de blir som sagt helt fantastiskt goda! Måste nog baka en omgång snarast!

Bondkakor, ca 60 st
Anpassat efter Icas recept.
1/2 dl sötmandel (30g)
2 1/2 dl vetemjöl (150g)
1/2 tsk bikarbonat
1 dl socker
1/2 msk sirap
1 tsk vatten
100 g smör
Hacka mandeln. Häll mjölet i en bunke och blanda med bikarbonat. Tillsätt socker, sirap, mandel, vatten och smör. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Dela degen i två delar. Forma till rullar ca 3 cm i diameter. Rulla in i plastfolie och lägg i kyl ett par timmar. Sätt ugnen på 200˚C. Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt svalna på galler.
Ser jättegoda ut, måste jag prova. Ska man platta ut kakorna innan gräddning, eller flyter de ut av sig själva och blir tunna och fina?
De flyter ut lite men inte jättemycket så skär dem nästan så tunna som du vill ha dem.