Recept: egg mayo sandwiches

Ibland hamnar jag språkmässigt på ett ställe där jag absolut inte kan hitta någon bra svensk motsvarighet till ett engelskt ord för att jag är så van vid ett engelskt namn eller beskrivning att liksom ingenting på svenska passar lika bra. Någon som känner igen sig? Eller det kanske bara är jag och andra tvåspråkiga som känner så? Det stämmer i alla fall bra in på just den här goda mackan; denna ljuvliga egg mayo sandwich, vad kan vi kalla den på svenska? Eller kanske är det bäst att behålla det brittiska namnet på en sådan urbrittisk macka?!

Oavsett vilket så vill jag slå ett slag för denna vid första anblicken ganska oansenliga smörgås. Om man köper färdig kan de vara väl så tråkiga med hårdkokt ägg och trist majonnäs, men det kan också vara den godaste sandwichfyllningen av dem alla på sina ställen.


Jag tycker såklart att hemmagjord är godast, och det är så enkelt att göra! (Och tycker man att en gammal hederlig sandwich är lite för tråkigt så testa som fyllning i en baguette – urgott det med!) För visst har man oftast ägg, majonnäs, senap och något grönt hemma? Om man som jag inte älskar hårdkokta ägg så rekommenderar jag att koka dem lite lösare, runt 6 minuter. Den rinniga gulan gör bara majonnäsen ännu godare!

Egg mayo sandwiches, 2 st

4 skivor bröd

smör till brödet

3 stora ägg

2-3 msk majonnäs av bra kvalitet (jag använde Hellmann’s)

1 tsk dijonsenap eller Colmans senap

ordentligt med salt och peppar

lite pressad citron

2 msk hackad gräslök

Börja med att koka äggen. Koka upp vatten i en kastull och sänk ner äggen ett i taget med en sked. Koka I 6 minuter. Spola kallt vatten i kastrullen och flytta sedan över äggen till en skål med kallt vatten. När äggen är rumsvarma, skala och hacka dem grovt. Mixa majonnäs, senap, salt, pappar, citronsaft och gräslök i en bunke. Lägg i äggen (inklusive rinnig äggula) och blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

Bred smör på alla brödskivorna (på ena sidan). Lägg upp generöst av äggblandningen på två av de smörade brödskivorna och lägg en smörad brödskiva (med smörytan nedåt) ovanpå. Tryck till lite och dela på hälften och servera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s