Recept: Min bästa rabarber-crumble

Nu i helgen gjorde jag en rabarber-crumble till efterrätt en av dagarna och passade samtidigt på att utveckla receptet lite. Sist jag gjorde den tyckte jag farinsockret tog över lite smakmässigt, så det var dags att ändra lite på formulan. Och resultatet? Det blev verkligen perfekt! Precis så som jag tänkt mig smaken. Då är det värt att blogga om det!

Förresten, anledningen till att jag kallar denna efterrätt crumble på engelska istället för smulpaj på svenska är för att jag tycker att de skiljer sig lite åt. En smulpaj har ofta mer smör och toppingen är i klumpar. Dessutom förekommer havregryn eller annat rätt ofta i smulpajsblandningar. I UK är det en sandigare topping, med mindre smör i förhållande till mjöl och det beskriver bäst just denna dessert!

Min bästa rabarber-crumble, 4 portioner

ca 250 g rabarber, sköljd och skuren i mindre bitar

60 g strösocker

Crumble:

100 g rumsvarmt smör

200 g vetemjöl

65 g farinsocker

70 g strösocker

1 tsk bakpulver

Smöra en ugnsfast pajform. Lägg rabarberbitarna I botten och strö på sockret. Blanda ihop ingredienserna till toppingen I en skål med fingrarna. Häll smulblandningen över rabarbern och bred ut den i ett jämnt lager. Grädda I 175C I ca 30 minuter eller tills frukten är mjuk och toppingen gyllenbrun. Servera med vaniljsås, kaffegrädde eller glass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s