Rosettkål är en ny bekantskap för mig. På engelska heter rosettkål kalettes eftersom det är korsning mellan grönkål (kale) och brysselkål. De togs fram i England för över 10 år sedan men jag har inte stött på dem förrän nu, och det tack vare min grönsakslåda från Oddbox.
De blir sååå goda såhär, stekta i olja med lök och tillsammans med ett stekt ägg med krispig kant. Det är gott med stekt broccoli också, men detta var next level.
Stekt rosettkål med stekt ägg och avokado, 2 portioner
1 liten gul lök eller stor schalottenlök, finhackad
200 g rosettkål, rensade och delade på hälften
2 msk mild olivolja
salt and pepper
citronsaft
2 ägg
2 msk mild olivolja
Tillbehör:
6 körsbärstmater, halverade
1/2 avokado, skivad
smörgåskrasse
Sås:
1 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap med basilika
salt och peppar
lite citronsaft
Blanda till såsen och ställ åt sidan. Hetta up olivoljan i en medelstor stekpanna på medelvärme. Stek löken i oljan några minuter tills de börjar få färg. Lägg i rosettkålen och stek till de börjar få färg. Salta och peppra och ställ åt sidan. I en annan stekpanna (stor nog för två ägg), stek äggen i olivoljan på medel-hög värme tills vitan stelnat, gulan är rinnig och äggen blivit bruna och krispiga på undersidan. (Tips: täck med ett lock I ca 30 sekunder för att vitan ovanpå ska stelna.) Lägg äggen på en kall tallrik och ställ åt sidan. Värm rosettkålen och pressa över lite citron. Fördela mellan två tallrikar. Lägg till äggen, tomaterna, avokadon och smörgpskrassen. Servera med såsen.