För mig är en pastagratäng den ultimata kylskåpsrensaren eftersom ALLT passar till pasta, så det blir oftast olika versioner varje gång.
Även denna variant kom till av att jag rensade i grönsakslådan men den är så himla god att jag lagat den igen och igen, och sett till att ha rätt ingredienser hemma, så den är verkligen värd ett riktigt recept och att hamna i rampljuset här på bloggen.
Den passar utmärkt en vardagskväll men även till lunch på helgen med en stor och härlig grönsallad till. Eller varför inte äta den ljummen på en picknick?!
Pastagratäng med chipotle, broccoli och paprika, 3-4 portioner
Jag tycker verkligen att en pastagratäng ska fungera lite som en kylskåpsrensare, så byt ut osten till den du har hemma, häll i grädde istället för creme fraîche osv.
200 g pasta (dock ej spaghetti)
1 broccolihuvud, skär bort stammen och dela in kronan I buketter
1-2 paprikor, skivad
1 msk mild olivolja
2 dl creme fraiche
2 tsk chipotlepasta
salt och peppar
2 nävar riven cheddar
Koka pastan al dente efter anvisningarna på förpackningen. Häll av i durkslag (skölj med kallt vatten så den inte klibbar) och ställ åt sidan. Använd samma kastrull till att blanchera broccolin, låt rinna av och ställ åt sidan. Värm oljan i en stekpanna och stek paprikastrimlorna på mellanvärme tills de börjar bli bruna på kanterna. Ställ åt sidan.
Blanda creme fraiche, chipotle, salt och peppar i en stor bunke. Häll i pastan och grönsakerna och blanda väl. Häll alltihopa i en smörad ugnsfast form och strö över osten. Grädda i 200C i 15+20 minuter eller tills gyllenbrun och bubblande. Servera med en krispig sallad.