Recept: Ramslökshummus, za’atarstekt krispig nötfärs, grönsaker och pita

Inspirationen till denna enkla men otroligt goda rätt hittade jag hos Charlotta på Matrepubliken. Hennes krispiga färs med hummus fick mig direkt att tänka på min resa till Syrien för 10 år sedan där vi åt mycket hummus toppad med kött, sujok och grönsaker. Mums!

Jag gjorde min egen variant och använde ramslök i hummusen och det blev så gott! Lite vårigare liksom. Den krispiga färsen blir en fin kontrast liksom de skurna grönsakerna, örterna och inlagda rödlöken. Mums! Dessutom – riktigt snabblagat!

Ramslökshummus, za’atarstekt krispig nötfärs, grönsaker och pitabröd, 2 portioner

1 sats ramslökshummus (recept nedan)

250 g nötfärs

2 msk mild olivolja

2 tsk za’atar

salt och peppar

1 tsk citronsaft

6 körsbärstomater, halverade

10 cm gurka, skivad i 1,5 cm breda skivor och delade på fyra

picklad rödlök

5 stora myntablad, skivade

liten bunt persilja, hackad

2 rostade pitabröd till servering

Stek nötfärsen på hög värme i oljan tills brynt och krispig. Häll på mer olja om det blir torrt. Blanda I za’atar, salt, peppar och citronsaft. Bred ut en stor klick hummus i en skål och toppa med färs, gurka, tomat, picklad rödlök och örter. Servera med pitabröd.  

Ramslökshummus

1/2 burk (200 g) kikärtor, avrunna och sköljda

50-75 ml mild olivolja

1 msk tahini

1/2 lcitron, endast saften

liten bunt (5-6 stora blad) ramslök

ordentligt med salt och peppar

Mixa kikärtorna med tahini, olivolja och ramslök till en slät massa i en matberedare. Smaka av med citron, salt och peppar. Håller sig fem dagar i kylen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s