Recept: Kycklingvingar på två sätt – barbecue & krämig ramslök

För flera år sedan åt jag underbara kycklingvingar på Bæst i Köpenhamn. Istället för en stark sås var de krispiga vingarna doppade i en krämig örtig sås toppad med massa färska örter. Så långt ifrån klassiska amerikanska kycklingvingar man kan komma. Inte förrän nu i år kom jag mig för att efterapa dem hemma i köket, men gjorde även klassiska kycklingvingar med barbecuesås för jag hade en stor flaska hemma och vet aldrig riktigt vad jag ska använda den till. Min är god och fin och köpt i USA, men det går såklart lika bra att göra egen!

Båda sorterna blev verkligen kanongoda! Dels pga av goda såser såklart, men även för att jag äntligen (!) kommit på hur jag ska laga kycklingvingar hemma utan fritös. Jag tycker de blir krispigare såhär än att fritera dem längre.

Kycklingvingar på två sätt, 2-3 portioner

400-500 g kycklingvingar (delade vid leden)

150 ml barbecuesås

2 msk saltat smör, smält

3 msk ramslökspesto

120 ml gräddfil

500 ml – 1 liter matolja

Lägg kycklingvingarna i ett durkslag och skölj ordentligt med kokande vatten (det hjälper till att göra skinnet krispigt). Låt rinna av. Lägg kycklingdelarna på ett galler med en folieklädd plåt undertill och ställ in i ugnen på 180C. Tillaga i 35-40 minuter. Vänd dem i halvtid. Salta och peppra.

Blanda under tiden ihop såserna i stora skålar så du har plats för kycklingvingarna. Blanda barbecuesås med smält smör. Blanda gräddfil med ramslökspesto.

Hetta upp oljan i en djup stekpanna eller kastrull till 180C. Fritera kycklingvingarna i omgångar tills gyllenbruna, ca 5 minuter, låt sedan rinna av på hushållspapper. Vänd ner kycklingvingarna i såserna och servera meddetsamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s