Recept: Klassisk grönsakssoppa

När jag var liten passade min mormor mig om dagarna tills jag var fyra och började på förskola. Jag var liten men kommer ihåg dagarna med mormor. Vi sjöng och hade roligt samtidigt som vi fixade i trädgårdslandet, plockade bär och lagade mat. Jag lekte i och för sig mycket med klippdockor också men jag hjälpte till en del med.

Klockan 12 varje dag var det lagad lunch för de gick upp tidigt, och vissa rätter har satt sig i minnet, precis som smaken av hennes kanelbullar och andra kakor. En av de rätterna är en helt vanlig klar grönsakssoppa. Något jag nog tyckte var rätt tråkigt på den tiden men nu uppskattar desto mer. I allmänhet föredrar jag släta mixade soppor, pga trauman från skolbespisningen, men denna och t ex minestrone tycker jag om.

Jag gjorde som mormor och lagade min grönsakssoppa på de grönsaker jag hade hemma, dock serverade jag inte kokt kött till som hon ofta gjorde och använde buljongen till soppan. Istället fräste jag purjolök i smör tills den mjuknat, sen lade jag i tärnad morot och potatis och kokade dem nästan mjuka i hemmagjord kycklingbuljong. Sen lade jag i hackad grönkål och ärtor och smakade av. Man kan naturligtvis ha i en sked pesto eller pistou, eller något i köttväg men jag tycker den är god precis som den är och gjorde istället varma ostmackor till.

Klassisk grönsakssoppa, 2 portioner

1 msk smör eller olja

1 purjolök, tvättad, delad på mitten och tunt skivad

2 mellanstora morötter, skalade och skurna i små tärningar

2 mellanstora fasta potatisar, skalade och skurna i små tärningar

750 ml-1 liter kycklingbuljong

1 lagerblad

1 dl frusna små fina ärtor

2 stjälkar grönkål, endast bladen, skurna i mindre bitar

salt och peppar

Smält smöret i en stor kastrull och lägg i purjolöken. Svetta purjon utan att den tar färg i några minuter. Lägg i potatis och morot och stek i någon minut. Häll i buljongen så att det täcker grönsakerna med gott mått. Lägg i lagerblad, lägg på locket och koka upp. Sänk till medel-låg temperatur och lägg locket på sned. Låt koka i ca 10 minuter, tills morot och potatis är nästan färdigkokta men fortfarande fasta i konsistensen.

Lägg i grönkål och ärtor och koka en minut till. Smaka av med salt och peppar. Ta bort lagerbladet och lägg upp i skålar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s