Recept: Fylld paprika med chipotle- och tomatris

För ett bra tag sedan nu hittade jag ett recept på tomatris smaksatt med chipotle som jag tyckte lät gott, men jag kommer tyvärr inte ihåg var jag hittade det. Ett tag senare lagade jag min version av riset och har använt det till att fylla paprikor med och det blir sååå gott med lite smält cheddar ovanpå.

Supergott med sallad och en klick gräddfil eller creme fraiche till eller med guacamole. Om vi får många paprikor i vår Oddbox är detta första receptet jag lagar. Oftast gör jag fler än vi äter så att vi får över till en lunch med, för det är så gott!

Fylld paprika med tomat- och chipotleris, 4 portioner

Paprikorna:

4 mellanstora paprikor, gärna i olika färger, sköljda

2 msk mild olivoja

salt och peppar

Riset:

1 msk mild olivolja

1 liten schalottenlök eller 1/2 gul lök, finhackad

240 g basmatiris

1 msk tomatpuré

2-3 tsp chipotlepasta

1 tsk rökt paprikapulver

1/2 tsk mald spiskummin

400 g (1 burk) konserverade tomater

1 burk fylld med vatten

1/2 buljongtärning

salt och peppar

2 dl riven cheddar

Till servering:

sallad

gräddfil/creme fraiche och/eller guacamole

Värm ugnen till 200C. Dela paprikorna på mitten längsmed och ta bort fröna. Häll lite olivolja i en ugnsfast form och lägg i paprikorna med den skurna sidan uppåt, som små skålar. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen i 15-20 minuter tills paprikorna mjuknat en del men inte fallit ihop.

Laga under tiden riset. Häll lite olivolja i en traktörpanna eller stor kastrull och stek schalottenlöken på medelvärme tills den är genomskinlig men inte tagit färg, ca 1 minut. Häll i (det okokta) riset och stek i ytterligare en minut. Lägg i tomatpurén och stek i några minuter under omrörning med en stekspade eller träsked, så det inte bränns vid. Häll i tomaterna och fyll sedan den tomma konservburken med vatten och häll i det med. Lägg i chipotle, kryddor, buljongtärning och lite salt och peppar. Rör om och låt sjuda upp. Lägg på lock och koka i 10-12 minuter (kolla anvisningarna på förpackningen). Rör om med jämna mellanrum. Blir pannan för snabbt torr så häll i lite mer värme och sänk värmen. Det ska inte stormkoka utan bubbla så nätt. Smaka av riset när det är klart och justera smaken med kryddor, salt och peppar.

Ta ut paprikorna från ugnen och häll av eventuellt vattnet som samlats i paprikorna. Fyll paprikorna med riset och strö över riven ost. Sätt tillbaka formen i ugnen så att osten smälter, ca 5-8 minuter. Servera med en krispig sallad, en klick gräddfil eller creme fraiche och eventuellt lite guacamole.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s