Recept: Vaniljpannacotta med stekta äpplen och krispigt havresmul

Som ni nog vet (iaf ni trogna läsare därute) är pannacotta något jag gör ofta och med olika smaker. Det är en så bra efterrätt att förbereda när man har gäster och alla tycker det är gott. Hemma i Sverige tycker jag att det är mycket vanligare att man gör pannacotta hemma men här i England har jag bara fått det hos vänner någon enstaka gång, så det är kanske också en anledning till att det blivit något av ett signum.

Den här varianten med stekta äpplen och krispigt havresmul experimenterade jag fram förra hösten. Alla varianter var goda men denna är exakt så som jag ville ha den, som en dekonstruerad äppelsmulpaj med vaniljsås fast i pannacottaform. Jag lovar att den är god. Och eftersom toppingen är varm passar den utmärkt såhär i hästrusket.

Vaniljpannacotta med stekta äpplen och krispigt havresmul, 4 portioner

Pannacotta:

5 dl vispgrädde

1 vaniljstång

1/2 dl socker

2 gelatinblad

Äpplen:

2 äpplen (närodlat är bäst), sköljda, urkärnade och tärnade

1 msk saltat smör

1 msk ljus sirap

1/4 citron, endast saften

en liten nypa flingsalt

Havresmul:

1 1/2 dl havregryn

1 msk saltat smör

1 msk socker

Gör pannacottan i förväg: Täck gelatinbladen med kallt vatten i en skål. Dela vaniljstången längs med och lägg i en non-stickkastrull. Häll i socker och grädde. Låt koka upp och sjud några minuter under omrörning, ta sedan av plattan. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg i dem i gräddblandningen. Rör om igen. Häll över gräddblandingen i en bringare med sil, fördela sedan mellan fyra dessertskålar. Låt svalna. Ställ sedan in kylen så att de stelnar, ca 6 timmar.

Ta ut pannacottan från kylen när du börjar med toppingarna. Lägg 1 msk smör i en non-stickstekpanna och ställ på mellanvärme. Lägg i äpplena och låt dem mjukna. Häll i sirap och stek i ytterligare tvp minuter. Häll i citronsaft och lite salt. Ställ åt sidan med ett lock eller en tallrik som lock, så de hålles varma.

I en annan non-stickstekpanna, smält 1 msk smör på mellanvärme. Lägg i havregrynen och stek dem gyllenbruna under omrörning. Lägg i sockret och rör om ordentligt.

Fördela de stekta öpplena mellan skålarna med pannacotta och toppa med havresmulet. Servera genast.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s