Mat är dyrt, så är det bara. Men vi vill ju alla äta gott utan att spendera alldeles för mycket pengar. Och förutom att leta extrapriser så fick det faktiskt en massa annat man kan göra för att hålla kostnaderna nere.
Ät mindre kött
Kött och färska grönsaker är det dyraste i matbutiken. Grönsaker behöver vi, men kött äter vi mest för att det är gott. Och vi behöver inte alls äta vegetariskt för att äta mindre kött. Men räkna en kycklingfilé per person istället för 1,5-2, och servera ordentligt med tillbehör (ris/pasta/potatis/grönsaker) så att alla blir mätta. Köp stora (billiga) stekar och långlaga på helgen. Använd sedan resterna till exempel pastagratäng i veckan. Dryga ut köttfärssåsen med tomater, selleri, morötter.
Trolla med rester
Även om du bara får pyttelite över av någon maträtt så släng den inte. Såser kan förvandlas som topping till varma mackor. Kokt potatis kan stekas, ris kan värmas upp. Pasta kan bli en pastasallad till lunch. Om det finns lite räkor eller pålägg över kan det lätt förvandlas till en liten förrätt och blir rena vardagslyxen. Och räddaren i nöden – nästan allt kan toppa en omelett eller bakad potatis.
Rensa ur kylen
Och då menar jag inte att kasta, utan att använda upp det man har innan man köper nytt. Småtrista rotfrukter kan bli en god soppa, vissna tomater och paprikor kan hamna i en köttfärssås. En bit ost kan passa till pastan eller pajen, lite bacon kan toppa soppan och mjölkprodukter passar i såser och gratänger.
Matlådor
Det är lättare att använda resterna till en lunchlda för en än middag för 2-4. Lite överbliven soppa och pastasås blir en finfin lunch ihop om man gör en gratinerad macka av pastasåsen. Tacofärs blir med enkla tillbehör en sallad. Tortillas som blivit över kan bli vilken sorts wrap som helst eller quesadillas som en liten förrätt.
Se möjligheterna
Alla har vi nog ägg och potatis hemma. Och av de två basvarorna kan vi få till frittata, omeletter, bakad potatis, ägg i cocotte, stekt potatis med stekt ägg, löskokt ägg och rostat bröd etc, utan att egentligen ha mycket hemma. Så titta i kylen med jämna mellanrum och komponera nya rätter. Det är både kul och ekonomiskt.
Datummärkning
Lita inte blint på datummärkning utan lukta/smaka på produkter istället och lär dig hur länge de håller sig fräscha. Mjölk, grädde och ägg luktar surt när de är för gamla, så släng dem inte innan. Kött ändrar färg och lukt och de flesta rester klarar sig en vecka i kylen med undantag för fisk och skaldjur.
Prioritera
Om du handlar en gång i veckan så ät saker som håller sig längre i slutet på veckan (t ex rotfrukter) och saker som blir trista snabbare tidigt i veckan (paprika t ex).
Superbra tips!
🙂
Håller med, jättebra tips! 🙂
Tackar!