Kokbokshyllan

 

 

 

Jag är en kokboksjunkie av stora mått och misstänker att en del av mina läsare kan ha drabbats av samma åkomma. Eller åkomma och åkomma, särskilt betungande är det ju inte mer än om man skulle behöva flytta. DÅ blir det tungt.

En del av mina kokböcker finns fortfarande hemma i Sverige, just för att det är så tungt att flytta dem, men jag har köpt på mig en hel del sen jag flyttade hit, samt flyttat över favoriterna, så nedan följer en snabbeskrivning av varje bok om någon skulle vara intresserad att införskaffa någon.

Nigella Express av Nigella Lawson: Nog min favorit av Nigella, jag hittar något nytt varje gång jag bläddrar i boken. Perfekta recept när man har brådis.

Ottolenghi av Yotam Ottolenghi: Fin allroundkokbok som gavs ut innan Plenty.

Plenty av Yoyam Ottolenghi: Helt underbar vegetarisk kokbok med en del annorlunda recept inspirerade av Ottolenghis hemland Israel och närliggande länder i Mellanöstern.

The River Cottage Cookbook av Hugh Fearnley-Whittingstall: Härlig lantlig kokbok med grundliga beskrivningar.

River Cottage Everyday av Hugh Fearnley-Whittingstall: Underbara vardagsrecept av favoriten Hugh F-W.

Cook with Jamie av Jamie Oliver:  Jamie’s bästa. Här visar han hur man styckar och tillagar det allra mesta.

How to Eat In av Adam Byatt: Adam Byatt är kocken som äger Trinity, en av mina favoritrestauranger, och recepten är underbara. En del ganska komplierade men alla fokuserar på hemmamiddagar med vänner.

Cooks Country av Matt Tebbutt: Underbar lantlig kokbok med många viltrecept och trevliga smakkombinationer. Indelad efter säsong.

The Return of the Naked Chef av Jamie Oliver: Jamies andra kokbok, helt ok, men inte lika bra som första Nakna Kocken eller för den delen Cook with Jamie.

The Hummingbird Bakery Cake Days av Tarek Malouf: Bageriets andra kokbok med en massa fina cupcakes- och kakrecept.

The Hummingbird Bakery Cookbook av Tarek Malouf: Notting Hill-bageriets första kokbok som gjorde succé, och den är helt underbar!

Desserts av James Martin: Kocken känd från Saturday Kitchen har gett ut flera kokböcker, bland annat denna om efterrätter. Den tillhör min pojkvän, är ganska bra, men vi använder den sällan.

Servettbrytning av Anita Gunnars: Bortsett från 1970-talsbilderna är detta en riktigt bra bok om servettvikning, om man nu (som jag) går igång på sådant.

The Essential Guide to Cake Decorating av Murdoch Books: Hands on-bok om hur man dekorerar tårtor. En del är riktiga konstverk.

Jamie’s Italy av Jamie Oliver: En hel del bra recept, men den bästa italienska kokboken finner ni nedan.

Bringing Italy Home av Ursula Ferrigno: Detta är den bästa italienska kokbok jag äger. Indelad i säsonger bjuder den på finfina recept på alltifrån krämig polenta till limoncello.

Rick Stein’s French Odyssey av Rick Stein: Fantastisk fransk kokbok, lite som en nyare upplaga av Julia Child.

Ad Hoc At Home av Thomas Keller: Underbar kokbok om vad Thomas Keller lagar för mat hemma inspirerad av hans restaurang Ad Hoc (men han är mer känd för The French Laundry).

Mastering the Art of French Cooking av Julia Child et al: Jag erkänner att jag inte hört talats om Julia Child innan jag såg filmen Julie & Julia, men nu kan jag inte leva utan den. Det är värt att införskaffa boken endast för receptet på Boeuf Bourguignon som är fulländat, men hela boken är fantastisk.

200 Christmas Recipes av Hamlyn-förlaget: Mysig liten julkokbok med engelsk touch.

Annas svenska mat av Anna Bergenström: En bra påminnelse om ens svenska ursprung när man bor utomlands.

Pocketkokboken av Jonas Hugoson: Bra som studentkokbok och det var då jag köpte den. Dock tryckt på riktigt trist papper.

The Perfect Picnic av Hilda Leyel: En present jag inte hunnit läsa ännu, men titeln bådar gott.

Hemmets kokbok: Min mormors kokbok med hennes blyertsanteckningar från 1940-talet. Gammalt språk, gamla fina – vissa bortglömda – recept som håller än.

Breakfast at the Wolseley av A. A. Gill: Att frukostera på the Wolseley är både ett koncept och en upplevelse. Den levande legenden A. A. Gills bok om hur man skapar lyxfrukost hemma är en klar favorit, liksom restaurangen självt.

Great British Food av Canteen (restaurant): Trevlig vardagskokbok med engelska recept. Från restaurangkedjan Canteen som serverar brittisk husmanskost.

Laduree: Sucré the recipes av Philippe Andrieu: Berömda franska Ladurees söta kokbok i underbar ask. Lyxig present!

Sju Sorters Kakor av ICA Provkök: Världens bästa bakbok!

Brunch av Jennifer Donovan: Reabok som visade sig vara riktigt bra. Trevliga brunchrätter att förgylla helgen med.

Moomin’s cookbook av Sami Malila & Tove Jansson: Skandinaviska recept, en del lite väl enkla, med fina Muminillustrationer.

Min Mat av Monika Ahlberg: Mysig, personlig sommarkokbok.

Alltid Hungrig av Renée Voltaire: Nyttig kokbok med fokus på middag i goda vänners lag.

Biscuiteers Book of Iced Biscuits av Sarah Moore & Harriet Hastings: Bakbok med recept och framför allt hur man dekorerar kakor. Fin!

How to be a Domestic Goddess av Nigella Lawson: Nigellas främsta bakbok med en massa gott i.

Om jag var din hemmafru av Lotta Lundgren: Bloggerskans Lotta första kokbok med härliga recept och finfin design.

The Fat Duck Cookbook av Heston Blumenthal: Boken om den trestjärniga Fat Duck-restaurangen i regi av geniet Heston.

Den Franske Bagaren av Sebastien Boudet: Bakboken av fransmannen som tagit Sverige med storm. Riktigt bra bakrecept men även lite mat. Personliga berättelser och hög mysfaktor.

Gourmet Food for a Fiver av Jason Atherton: Om att laga billig och snitsig restaurangmat hemma av en av mina matidoler!

My little Paris kitchen av Rachel Khoo: Charmiga Rachel drev Paris minsta restaurang med plats för två personer (i sin egen lägenhet). I hennes kokbok hittas parisiska rätter med en modern twist och riktigt bra recept.

Matmolekyler av Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström: Som titeln antyder är detta en bok i molekulär gastronomi skrivet på enkelt begripligt språk av allas vår favorit Lisa.

The Geometry of Pasta av Caz Hildebrand och Jacob Kennedy: I denna snyggt formgivna bok behandlas alla pastasorter. Det finns recept på pastadeg och på rätter med varje pastasort.

Nose to Tail Eating av Fergus Henderson: Mannen bakom St John och den som startade Nose to Tail-begreppet har skapat en receptsamling. Detta är första delen. Inte för den känslige, men riktigt bra och häftiga recept.

Macaron av Annie Biggs: En bok om innekakan macaron med finfina recept.

Mrs Beaton’s Household Management: Den brittiska klassikern om ‘how to run a house’ med recept och annat matnyttigt.

Annonser

8 thoughts on “Kokbokshyllan

  1. Det här var ett utmärkt initiativ. Är så nyfiken på vad folk har i sina bokhyllor 🙂 Här är massor av spännande, och dessutom ganska många jag inte har. Så då får jag ju fylla på o:)

  2. Så kul att få kika i dina hyllor, ser en del vi känner igen, både böcker och det där att det sitter märken både här och där i sidorna…
    Julia Childs bok har vi budat på några gånger på Tradera men den har en tendens att springa iväg snabbt i pris.

    Kanske vi hänger på och visar upp vår samling vi också någon gång…

    1. Haha, ja, jag är hemskt med mina märkningar 😉

      Den Julia Childs-bok jag har är på engelska och kostade nog inte ens 100-kronor på Amazon, så det är ett hett tips. Så mycket gott i den! Vore jättekul att se er samling med, så go fot it! 🙂

  3. Vilken härlig idé att visa upp sin kokbokssamling! Jag visste heller inte vem Julia Child var innan filmen, men nu vet jag. Ska testa hennes chokladtårta någon dag. Just håller jag på att gå genom min Mammas samling och där är ett par godingar, bl Hirams kokbok, som inte innehåller en endaste bild, men en massa underbara anteckningar och väldig massa god mat. Låter det i varje fall som, när man läser den! 🙂

    1. Tack, tyckte den kunde ju göra någon nytta! 🙂 Jag älskar kokböcker och som du ser är det ganska blandat. En av de mest käraste är mormors gamla. Så riktigt roligt att du har alla din mammas att titta i. Det är inspiration det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s