En underbar dag i Köpenhamn

Innan vi åkte hem från Skåne hann vi med en snabbtur till Köpenhamn och gjorde t o m lite sightseeing där. Jag kände mig som turist i min egen stad, men det var riktigt kul! Så mycket fint vi upptäckte!

Av någon anledning blir det mest shopping, mat och dryck när vi skåningar åker till Köpenhamn även om det också blivit utställningar, muséibesök och konserter vid några tillfällen och såklart planetariet och experimentariet med skolan. Men denna gång besökte vi både Amalienborgs slott och tittade på vaktparaden och Rosenborgs slott som jag faktiskt inte visste mycket om, men som visade sig vara riktigt trevligt.

Amalienborg hade ett litet museum som det nog tog oss en halvtimme att gå runt i, sen var klockan nästan tolv så vi dröjde oss kvar för att titta på vaktbytet. Som Christopher sa: ‘inte det mest intressanta vaktbyte jag sett;, och jag instämmer. Det hände liksom inte så mycket.

Efter en snabb lunch orkade vi också med Rosenborg som jag verkligen uppmanar er att besöka. Detta är ett riktigt slott med vallgrav och två ståtliga (nästan skrämmande) vakter ned maskingevär och kniv i högsta hugg. Varför förstod vi när vi steg ner i skattkammaren och insåg att bland annat kronjuvelerna fanns där.

Slottet var ganska litet men med imponerande inredning och vägg- och takmålningar. Allra pampigast var tronsalen på tredje våningen – en jättelik sal med tre troner och bilder från kriget när Skåne blev svenskt för sista gången. I skattkammaren samsades kronjuvelerna med många elefenbens- och bärnstenssaker, flera sorters vapen och andra smycken. Väl värt ett besök för ynka 75 DKK.

Efter allt det kulturella tyckte vi att vi var värda en liten paus så vi traskade till Nyhavn, men istället för att stanna vid den största turistfällan av dem alla fortsatte vi österut tills Nyhavn tar slut. Precis där, lite bakom till vänster finns en teater med ett gigantiskt trädeck, med restaurang, bar, café och uteservering. Man ser både operahuset och Noma härifrån. Tipset fick vi av Daniel och Maria, och det är verkligen ett perfekt ställe att softa med en öl eller smoothie på sommaren. Stället heter Ofelia beach och trots att det ligger alldeles vid Nyhavn så är det inte fullt av turister.

På väg tillbaka in mot Strøget blev det en för mig obligatorisk glass med guf. Guf är en sötsliskig historia, ungefär som marängsmet med jordgubbssmak som man kan få på glassen. Barnsligt gott!

Vi hann med att besöka vin- och spritbutiken Kjær & Sommerfeldt och en snabbtur till Illums bolighus, sen öste regnet ner och vi spurtade tillbaka till bilen och körde tillbaka till Sverige för att möta upp Daniel och Maria.

6 reaktioner till “En underbar dag i Köpenhamn

  1. Vi är Köpenhamnslovers och det har blivit en hel del helger där, perfekt när man bor så nära. Det känns som det alltid finns något nytt att se där. Rosenborg har vi varit i/på och kan inte mer än hålla med dej, så intressant, Har ni inte varit på Carlsberg så kan vi verkligen rekommendera ett besök där.
    Ofelia Beach skriver vi upp för kommande turer, tack för tipset!

  2. Jag säger också Tack för tipset! 🙂

    Det är bra att lämna Ströget, för då hittar man genast mycket intressant. Rosenborg är ett gammalt lustslott…som en punschveranda ungefär! 😉

Lämna en kommentar