Länge har jag varit sugen på att laga detta recept från Halv åtta hos mig, via Matplatsen. För en gångs skull ändrade jag inte i receptet alls, vilket jag brukar göra, för det lät ju bara så gott (dock struntade jag i såsen och bytte ut köttet). De höstiga tillbehören passade perfekt till en lammstek med rosmarin tyckte jag. Lite besviken blev jag dock, inte på lammet, utan på rotfruktspytten och purén. Men tanken är god, så jag får experimentera mig fram till en version jag tycker om. Att torrosta kavringen var heller ingen höjdare, men att knapersteka den i smör tror jag blir desto bättre. Stay tuned.
Lammstek med rotfruktpytt och palsternackspuré, 2 portioner
Halv lammbog, ca 800 g
färsk rosmarin
olivolja
salt
svartpeppar
blandade rotfrukter (jag tog rotselleri, morot, potatis och kålrabbi)
3 små palsternackor
smör
grädde
1 skiva kavring
Gnid in steken med olivolja och salta och peppra ordentligt, skär skåror runt om i köttet och stick in rosmarinkvistar, en sådar 10 st, ta gärna lite vitlök också, men det hade jag ingen hemma. Lägg köttet i en ugnsfast form och täck med folie, ställl in i ugnen på 180 grader och räkna med att den tar ca 2h innan den blir färdig, köttet ska vara riktigt mört i kanterna. När ca en halvtimme återstår så torrosta (eller stek i smör) kavringen, ställ åt sidan. Skala palsternackorna och skär i jämnstora bitar, täck med vatten i en kastrull och koka mjuka. Skala resten av rotfrukterna och skär i små tärningar, fräs dem i mjuka i smör och salta ordentligt. (En hackad lök passar också bra att ha i, och gärna lite kryddor.) När palsternackan är mjuk, häll av vattnet och mixa till en puré med smör och grädde. Ta ut köttet och låt det vila ca 10 minuter i folien innan du skär upp den och serverar den med tillbehören.