När jag en gång i månaden bakar till min arbetsplats är ett av bakverken alltid smaksatt med choklad – det är ju ingen som tröttnar på det.
Denna publikfriande chokladtårta är gjord på mörk muscovadosocker och det ger verkligen en djup nästan ‘jordig’ smak på kakan. Fudgefyllningen innehåller också samma muscovadosocker men smakar ändå mer åt kolahållet och det passar perfekt till. Receptet är signerat Fiona Cairns, och om detta recept är något att gå på så är hon något av ett geni.
Jag följde receptet i skrift, men såg sedan att de på bilderna inte vispat upp fudgefyllningen som det stod i receptet utan använt fyllningen mer som en smaksatt ganache att hälla emellan tårtbottnarna och ovanpå kaka. Vilket du än gör väljer att göra så blir det gott – smakerna är ju de samma.
Chokladtårta med fudgeglasyr, 8 portioner
Anpassat och översatt från Fiona Cairns recept
175 g mjukt smör
100 g choklad, fint hackad
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
100 g mald mandel
275 g mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljessens (eller -pulver)
3 ägg, lätt uppvispade
1 1/2 dl filmjölk (buttermilk)
Fudgeglasyr:
90 g choklad, i bitar
40 g mjuk smör, i kuber
1 msk ljus sirap
2 msk mörkt muscovadosocker
1 1/2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 180C. Smöra två runda springformar (20 cm diamater) och klä med bakplåtspapper.
Lägg chokladen i en skål och häll över 120 ml nyss uppkokat vatten. Rör tills det smält och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och mald mandel i en skål. I en annan skål, vispa smör och socker fluffigt. Blanda äggen med vaniljessensen och tillsätt under vispning till smörblandningen. Tillsätt 1 msk av mjölblandningen under tiden så att smöret inte spricker. Tillsätt sedan den smälta chokladen och filmjölken.
Vänd ner den resterande mjölblandningen och fördela smeten till formarna. Grädda i 30-35 minuter. Låt svalna någon minut i formarna innan kakorna kan lämnas att svalna på ett galler.
Smält choklad och smör till glasyren tillsammans i ett vattenbad. Ta skålen från värmen och blanda i sirap och socker. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt svalna helt, vispa sedan till en tjockare konsistens. Använde hälften av glasyren till mellan bottnarna och resten ovanpå (jag vispade upp glasyren till frostingkonsistens och lade allt mellan bottnarna, det går lika bra).
Dina arbetskamrater måste vara världens lyckligaste. Både av chokladen som ju ska ha förmågan att höja humöret, men förstås för att de har en så generös kollega!
Först läste jag fudgefrisyr och såg framför mig en skapelse med riktigt lurvig topping men så var det ju inte 🙂
Hoppas allt är bra med dig!
Kram Lotta
Naw, du är för go, Lotta!
Fudgefrisyr hade varit något! Kanske ska lansera fudge-hårvax eller nât i den stilen?! Ha det gott! Kram
Håller med! Choklad blir sällan fel. Låter otrolig smarrigt så den bokmärks:)
Kul, hoppas du också gillar den! 🙂
Helt rätt – choklad är aldrig fel! Vet inte om jag någonsin hört om någon som inte gillar choklad. De måste vara galna isåfall!
Den här kakan fick mig att bli otroligt sugen! På att äta, men också på att baka!
Ja, de måste vara galna, om de nu finns. 🙂
Tycker du får göra både och – först baka. sen äta!
Mmm så läckert!
🙂