Lite sent kanske, men ändå: Vita pepparkakor

Tydligen bakade jag dessa ‘pepparkakor’ (de smakar inte pepparkaka, men man använder pepparkaksformar när man bakar dem) med pappa någon gång när jag var liten. Jag minns inte särskilt mycket av själva bakandet. Däremot minns jag kakorna tydligt. Lite tjocka sega vita gubbar och gummor. Så till jul ville jag baka dem igen. Och det ville pappa också, så på julaftons förmiddag tog vi köket i besittning. Receptet är ganska tacksamt att baka med barn för degen ska vara ganska tjock, så det är väldigt lätt att ta ut kakorna med mått.

Receptet kommer från Stora boken om bakning.

Vita pepparkakor, ca 50 st

2 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 tsk hjorthornssalt

2 dl mjölk

ca 8 dl vetemjöl

Arbeta ihop ingredienserna i en skål till en smidig deg. Kavla ut degen, ca 1/2 cm tjock och ta ut figurer med hjälp av pepparkaksformar. Lägg figurerna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda på första falsen nerifrån i 175 grader, ca 5 min.

Annonser

7 thoughts on “Lite sent kanske, men ändå: Vita pepparkakor

  1. En av mina fem bloggar handlar också om ”mat”. Blev förvånad här över två saker.
    1. Får man utan vidare skriva av recept. Jag fick nej av DN.
    2. Vaniljsocker? Du är kanske mera gottegris än jag då (skratt).

    1. Hej Ante. 1. Det finns ingen copyright på recept, så det får man faktiskt. Jag anger dock alltid källan eftersom jag inte vill ta åt mig äran för andras recept. 2. Vad är det för fel på vaniljsocker? Jag använder strösocker blandat med vaniljstång.

      1. Jättebra med vaniljsocker, men vi provade aldrig med det, inte ens då barnen var små. På den tiden använde vi karamellfärg, som gav tillräckligt med sötma. Nu när barnen är utflugna blir
        det inte något sött alls 😦
        Ännu en gång om recept, då skulle väl inte DN ”bråka” om att jag inte fick skriva av deras recept 😦
        Nu kan man vara glad – ändå – för solen lyser och det är varmt
        ute (hurra!).

      2. Vad trist att de bråkade. Annan text är ju skyddad med copyright, men recept ska inte vara det.

        Skönt att du kan vara glad ändå! Visst är det härligt med våren. 🙂

    1. Choklad i degen eller med kakao el chokladdoppade eller hur menar du? Har aldrig tänkt på det men att doppa dem i choklad lär definitivt funka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s