
Detta goda recept på pepparkakor är samma som min bakande mor använder och hon har fått det av sin väninna Kerstin. Lite ovanligt med vispad grädde i smeten, men goda kakor blir det!



Kungens pepparkakor, ca 300 st
675 g vetemjöl
1/2 msk bikarbonat
250 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
250 g strösocker
1/6 l ljus sirap
1 msk kanel
1 msk ingefära
1/4 msk nejlikor
1/2 ägg
Blanda mjölet med bikarbonaten och finfördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna tills du har en smulig deg. Vispa grädden till hårt skum. Häll socker, sirap, kryddor och söndervispat ägg i grädden. Arbeta in mjölblandningen i gräddsmeten i en skål tills den är jämn och smidig. Låt den stå i kyl över natten.
Arbeta degen blank och smidig på bakbord. Kavla ut tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dessa på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 180 grader tills de fått färg. Låt svalna på plåten eller annat plant underlag för att behålla formen. Låt svalna helt innan de lägges i burkar.
Detta är mitt favoritrecept. I USA kan man använda den engelska Lyle’s Golden Syrup som är lik den svenska sirapen.
Precis så gör jag här i England med. 🙂