Kungens pepparkakor

Nygräddade möss, hästar och minisnögubbar bland annat

Detta goda recept på pepparkakor är samma som min bakande mor använder och hon har fått det av sin väninna Kerstin. Lite ovanligt med vispad grädde i smeten, men goda kakor blir det!

Vispad grädde med ägg, socker, sirap och kryddor
Mjöl, bikarbonat och smör
Degen är färdig och ska vila i kylskåpet över natten
I baktagen!

 

Kungens pepparkakor, ca 300 st

675 g vetemjöl

1/2 msk bikarbonat

250 g smör

1 1/2 dl vispgrädde

250 g strösocker

1/6 l ljus sirap

1 msk kanel

1 msk ingefära

1/4 msk nejlikor

1/2 ägg

Blanda mjölet med bikarbonaten och finfördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna tills du har en smulig deg. Vispa grädden till hårt skum. Häll socker, sirap, kryddor och söndervispat ägg i grädden. Arbeta in mjölblandningen i gräddsmeten i en skål tills den är jämn och smidig. Låt den stå i kyl över natten.

Arbeta degen blank och smidig på bakbord. Kavla ut tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dessa på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 180 grader tills de fått färg. Låt svalna på plåten eller annat plant underlag för att behålla formen. Låt svalna helt innan de lägges i burkar.

6 reaktioner till “Kungens pepparkakor

  1. Detta är mitt favoritrecept. I USA kan man använda den engelska Lyle’s Golden Syrup som är lik den svenska sirapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s