Mezze

Ända sedan vi var på semester i Syrien i mars, har jag velat bjuda några vänner på middag och bjuda på mezze. Men ibland kan det vara oerhört svårt att få sex personer lediga samma kväll, så det tog ett bra tag innan det väl blev av. Men i fredags fick vi alltså till det. Eftersom middagen var en fredagskväll efter jobbet började jag förbereda redan på onsdagen.

Hela middagen var dessutom vegansk (sånär som på ett undantag) eftersom en av gästerna är vegan. I Mellanöstern äter man mycket vegetariska rätter så det var ganska lätt att göra måltiden vegansk, en sådär lagom utmaning. 🙂 Undantaget, var verkligen ett rejält undantag – lammspett till köttätarna och på så vis tror jag att alla blev nöjda och glada.

En del recept kommer från matlagningslektionen vi fick i Syrien, andra kommer från Ottolenghis Plenty, hummusen trixade jag själv fram, liksom den enkla efterrätten och så lånade jag ett recept från Hugh Fearnley-Whittingstall på grymt goda flatbreads.

Idag bjuder jag bara på lite bilder av vår extremt lyckade middag, men recepten kommer efter vartannat i veckan.

Det blev mycket gott som jag tycker att ni ska testa! Många rätter passar bra som en sidorätt till grillat, eller som en annorlunda förrätt, man måste ju inte köra mezze som vi gjorde, men det var himla gott!

Annons

8 reaktioner till “Mezze

 1. Så gott! Älskar mezze, och plockmat i allmänhet. Dubbelplus för veganskt! Inte så omöjligt som många tror (beror på vilken nations kök man skapar inom. Vissa som du påpekar är vissa medgörligare än andra. Annars fåt man hitt’ på).

 2. Karin: JA!

  Katarina: De första kommer redan imorgon!

  Sofie: Håller med dig, plockmat kan inte bli fel.

  Cecilia: Ja, detta köket var ju ganska lätt att göra vegansk, men man får ju börja någonstans. 🙂

  Mårtenssons: Tack! Känns kul att lära sig något nytt.

  Annika: Tack! De kommer 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s