Jag vet, cupcakes känns som gammal skåpmat. Och visst, hallon är inte i säsong längre, men jag tyckte det behövdes något fruktigt när jag bakade till kontoret senast eftersom de andra bakverken var vintriga och chokladiga.
En enkel cupcake, bakad efter ett riktigt bra recept, med fluffig vitchokladfrosting och hallon är faktiskt otroligt gott. Mina arbetskamrater nästan slogs om dem och nästa dag såg vi att någon hade gömt en i ett skåp där vi förvarar skålar – det tar jag som ett gott betyg!
Vaniljcupcakes med vitchokladfrosting, 12 st
Cupcakereceptet är The Hummingbird Bakery’s.
120 g vetemjöl
140 g strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
en nypa salt
40 g mjukt osaltat smör
120 ml standardmjölk
1 ägg
1/4 tsk vaniljextrakt (eller 1/2-1 tsk vaniljsocker)
Vit chokladfrosting:
3 dl vispgrädde
170 g vit choklad
Dekoration: färska hallon
Sätt ugnen på 170C. Häll mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en skål (eller Kitchen Aid) och vispa med elvisp på låg hastighet tills allting har blandats och liknar sand. Häll i hälften av mjölken och vispa lite till. Vispa upp ägget med resterande mjölk och vaniljextrakt och häll i, forstätt vispa tills smeten är homegen, men undvik att vispa för mycket.
Fyll 12 formar till 2/3 med smet. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna; först i muffinsplåten, sedan på galler.
Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält. Ställ i kyl några timmar. Vispa upp och spritsa. Dekorera med hallon.
Holy moly, vad goda de ser ut! Önskar att jag var sådär duktig på att spritsa (och för den delen ägde en spritspåse – får nog köpa en!)
Tack, vännen! Jag har insett att det helt klart beror på spritsen. Om man har ett sånt där set som man skruvar ihop med spritspåsen emellan går det lätt! 🙂