Citronsufflé med fläderlikör

Photo 28-12-2014 21 25 31 (1)

Jag har en lång lista på recept och olika tekniker jag vill testa och det är så kul när man får kryssa av dem på listan. I julas bakade jag för första gången suffléer och det var riktigt roligt. Titta så fina de blev!

Receptet hittade jag i en av mammas alla kokböcker men jag glömte tyvärr notera vilken, och de smakar gott av citron och fläderlikör, eller ja, fläderlikören märker man knappt, men jag kan tänka mig att det funkar bättre med koncentrerad flädersaft, det får jag testa nästa gång! I originalreceptet var likören Grand Marnier, men det hade vi ingen hemma och Systembolaget har ju inte öppet hela tiden, så det fick bli något vi (mamma och pappa) hade hemma.

Photo 28-12-2014 21 25 49

Citronsufflé med fläderlikör, 6 st

50 g smör

80 g (1 1/2 dl) vetemjöl 

2 dl mjölk

3 äggulor

6 äggvitor

1 dl strösocker

10 cl St Germain fläderlikör (alternativt koncentrerad flädersaft eller någon annan likör)

rivet skal från 1 citron

mjukt smör och strösocker till formarna

florsocker till servering

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet och rör ihop det till en jämn smet med en träslev. Häll i mjölk och socker och arbeta ihop på svag värme tills massan blir slät och lösgör sig lätt från kastrullbotten. Låt svalna en stund. 

Blanda därefter i äggulorna, likör och citronskalet. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned i massan. 

Smörj och sockra suffléformarna noggrannt. Fördela massan mellan formarna (fyll ända upp och se till att de är jämna). 

Baka i 200C i 12-15 minuter tills de höjt sig över formens kant och fått en lätt gyllenbrun topp. Håll ett öga på dem genom ugnsluckan. 

Ta försiktigt ut suffléerna och sikta florsocker över. Servera genast! 

Annons

2 reaktioner till “Citronsufflé med fläderlikör

    1. Tack! Kanske nybörjartur men de sjunker lite när man tagit ur dem så tror det är viktigt att baka klart dem, du kanske råkade ta ut dem lite för tidigt?

      Det tror inte jag hade varmluften på men kan inte svära på det. Gammalt recept så tror jag safade och körde utan varmluft eftersom mina föräldrars ugn är mindre pålitlig med varmluft på.

      Hoppas du testar igen – och lyckas!! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s