Till midsommarfirandet gjorde jag en god tårta med lemoncurdgrädde, tyvärr blev den inte så fin i värmen, så jag lägger upp receptet nästa gång jag gör tårtan istället.
Men jag fick lemoncurd över, och eftersom jag inte är så förtjust i det som pålägg, fick jag hitta på något att baka, för att slänga något så gott går inte för sig.
Efter en konsultation med Sju Sorters Kakor blev det syltrutor i ny tappning. De ser kanske inte så snygga ut, men de var riktigt goda. Både som de är till fikat, eller med en klick lättvispad grädde som dessert. Rutorna blir härligt sega, krispiga uppe på och den friska citronsmaken passade fint in.
Lemoncurd, ca 5 dl
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 citron
Riv skalet, och pressa saften ur citronerna. Lägg i en kastrull tillsammans med smöret och hälften av sockret och koka tills sockret lösts upp. Låt svalna.
Vispa ägg och resten av sockret fluffigt och häll i kastrullen. Låt tjockna på låg värme under omrörning, det får inte koka. Låt svalna, håller sig en vecka i kylen.
Lemoncurdrutor, ca 20 st
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
150 g mjukt smör
1 msk bakpulver
1 ägg
2 dl lemoncurd
Topping:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g mjukt smör
Vispa socker och smör pösigt, tillsätt ägg, mjöl och bakpulver. Bred ut i en 20×30 cm stor form. Bred lemoncurd ovanpå. Blanda ihop smör, socker och havregryn och strö över. Baka ca 15 minuter i 200 grader.
Mums för citron, egen hemmagjord lemon curd på en rostad macka – ja tack!
Får nog testa det… 🙂
Tack för tipset, är helt manisk på citron just nu. Dessutom är det otroligt billigt med citroner då alla träd runt omkring oss är fulla med citroner.
Ska provas genast.
Så härligt!! Citron är bara så friskt och gott på sommaren!
Med lemoncurd kan man göra så mycket gott! Verkar vara en kaka för sommarstugan! 🙂
Ja, det har du väldans rätt i!