Det mest förvirrande med att blogga på två språk, är att styckdetaljer heter så olika på de olika språken men också att styckningen inte alltid går till på samma sätt. Jag vill verkligen lära mig alla olika styckdetaljer på de olika djuren som ett rinnande vatten, men tycker det är aningen förvirrande. Så ni får ha överseende om jag inte översatt allt korrekt, då mina källor alltid är googlade.
Souvlakin jag gjorde förra veckan gjorde jag på pork shoulder, en styckdetalj jag verkligen gillar. Lite fett, mycket smak och billigt gör det till perfekt middagsmat. Jag tror detaljen heter bog på svenska, då karrén som sitter nära har mer insprängt fett kallad tenderloin.
Jag putsade köttet och skar det i strimlor, för att sedan marinera det i citron, olivolja, vilök och rikligt med oregano i två dygn. Tillsammans med hemmagjort tzatsiki, rostade pitabröd och fetaost blev detta en fenomenal vardagsmåltid. Hade vi haft grill hade jag trätt köttstrimlorna på spett och grillat dem, men att steka på hög värme i stekjärn blev bättre än väntat.
Souvlaki på fläskkött, 2 portioner
320 g pork shoulder (bog), putsad och strimlad
50 ml olivolja
saften av 1 citron
1-2 msk oregano (mycket ska det vara)
1 liten vitlöksklyfta, pressad
svartpeppar
salt
Blanda alla ingredienser och marinera i en skål eller kyl i 2 dygn. Vänd då och då. Häll av marinaden och tillsätt eventuellt mer orgegano. Stek på hög värme, alt. trä på spett och grilla.
Tzatsiki, 2 portioner
2 dl tjock grekisk yoghurt, minst 2 % fett
8 cm slanggurka, skalad, sedan riven or urkramad
3 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor, pressade (beroende på storlek och hur stark man vill ha tzatsikin)
salt
vitpeppar
lite olivolja att ringla ovanpå
Blanda yoghurt med den skalade, rivna och sedan hårt urkramade gurkan, pressa i vitlök, tillsätt olivolja, salt och peppar. Låt dra minst 20 minuter. Ringla lite olivolja ovanpå innan servering.
Måste först tacka för en mkt trevlig mat blogg och london blogg. Mkt god mat o tips på sevärdheter. Har i dag gjort dina cupcakes dock( utan frosting) o de är ju helt makalöst goda. Lovar att de kommer gå hem hos resten av familjen oxå. Ha en bra semester i skåne o njut av solen. Till helgen blir det att pröva din souvlaki.. Catrin
Tack Catrin, kul att du gillade dem! Ha det bra du också och hoppas du gillade souvlakin med. 🙂
Jag rör också ihop allt som har med styckningsdelar att göra, lamb leg och lammlägg tex , jag tror att lägg blir shank, eller hur det nu var…om nu leg var bog….
Enligt mamma är lamb leg stek på svenska, men de andra har jag absolut ingen koll på, mer än när jag precis googlat och skrivit om det 🙂
Jag är ganska dålig på vad delarna heter fast att jag bloggar på endast ett språk…
Vad jag vet är dock att detta låter grymt gott. När vi var barn åkte alltid mamma och pappa barnfria till Grekland en gång per år och kom så klart hem med matinspiration. Vi åt ofta grekiskt som helg-mys-mat. Detta var då annorlunda och spännande mat för oss. Numera är alla mer vana vid utländsk mat överhuvudtaget. Grymt gott är det iaf!
Låter som en väldigt fenomenalt god rätt, vardag som fest! Extra gott när det får ligga så pass länge i marinaden.
Ja, den är himla lyckad faktiskt (säger hon ödmjukt…) 🙂