Som ni nog redan vet fördrar jag kycklinglår framför kycklingfiléer vid de flesta tillfällen och varje gång jag tillagar denna styckdetalj inser jag hur oerhört tacksam den är att jobba med. Framför allt är den billig, men den kommer oftast med skinn och det är lätt att få det krispigt. Dessutom vore det ett konststycke att få detta möra mörkare kött att bli torrt.
Häromdagen lagade jag till denna enkla vardagsmåltid som ändå tack vare såsen känns lite piffig. Sambal oelek och basilka visade sig dessutom vara en riktigt bra smakkombination som jag kommer att experimentera mer med.
Kycklinglår med sambal oelek och basilika, 3 portioner
800 g (ca 6 st) kycklinglår
smör/olja till stekning
1 stor purjo, strimlad
3 dl matgrädde
3 tsk sambal oelek
2 tsk soja
1 vitlöksklyfta
en skvätt kycklingfond
salt, vitpeppar
en bunte hackad färsk basilika
Stek kycklinglåren på hög värme i smör/olja runt om tills skinnet är gyllenbrunt och krispigt. Lägg på en tallrik så länge. Stek purjon i den använda stekpannan på medelvärme tills den fått lite färg (så den tar upp kycklingsmakerna). Lägg i botten på en smord ugnsfast form. Lägg kycklingbitarna ovanpå. Blanda grädde, soja, sambal oelek, vitlök och fond i en kastrull. Låt koka ihop och tjockna under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Lägg i basilikan på slutet. Häll såsen över kycklingen i formen och ställ in i ugnen (200C) i 15- 20 minuter tills kycklingen är klar. Såsen har tunnats ut med köttsaften men jag tycker inte den behöver vara tjockare. Om du vill ha en tjockare sås, häll av den ur formen, tillsätt redning och koka ned och häll tillbaka i formen. Servera med tex potatisklyftor eller ris och kokt broccoli.
Håller med! Tycker att kycklinglårfiléer smakar mycket mer och godare. Saftigare dessutom. Med skinn vet jag dock inte hur lätt det är att få tag på här. Men kan tänka mig att det blir saftigt och gott.
Aha, det är standard med skinn på här, men funkar såklart utan med. 🙂
Ja, kycklinglår äter jag inte (lite för lite vegetariskt med det ^^) men jag kan tänka mig att det är väldigt gott med sambal oelek i såsen! Och basilika fungerar ju alltid =)
Du, jag har fått byta adress på bloggen, kom gärna och besök mig där istället, om inte annat så för en bättre förklaring 😉
Kan tänka mig att det skulle funka med quornfilé med.
Oj, har du bytt adress? Ska genast kolla in!
Va gott de ser ut!
Låter gott, detta måste jag testa
Berätta vad du tyckte 🙂
Mmm… Så gott! Visst är lårfiléerna bättre, även om de kanske är lite mindre snygga att bjuda på. Fast dina har fått en fin gyllene yta på skinnet. Ser verkligen jättegoda ut.
Ja, de är inte lika snygga, det håller jag med om!
Lite flytande honung i som balans till den syrliga/starka smaken gör underverk. Mycket god rätt som lika bra kan göras med fläskfilé som bas.
Absolut!