Hösttårta

September månads tårtor på jobbet bestod av tre väldigt olika skapelser. Först ut var Nigellas hösttårta (Autumnal birthday cake) som jag hade höga förhoppningar på. Den var god, men tyvärr inte lika god som den verkade. Dels blev mina bottnar bakade lite väl länge så de blev aningen torra. Jag följde bara receptet men så lång tid i ugnen behövdes inte, så tänk på det om ni provar att baka denna. Men även om de bakats kortare tid tror jag kakan hade känts torr ändå och tyvärr smakade den inte så mycket lönnsirap som jag hade hoppats. Marängfrostingen var däremot god, men jag hade hellre använt den till en smörigare sockerkaksbotten så att kakan blev saftig.

Frostingen var i alla fall lättarbetad och den kommer jag att göra igen. Trots att kakan inte var så god som jag hoppats, så ser den väl i alla fall fin ut?! Ibland är enkla dekorationer effektfulla.

Hösttårta, 8-10 portioner

Efter Nigellas recept.

Till två bottnar:

175 g mjukt smör

100 g strösocker

3 ägg

350 ml lönnsirap

500 g vetemjöl special

175 ml varmt vatten

Frosting:

2 äggvitor

125 ml lönnsirap

125 ml fint strösocker

1/4 tsk vinsten

1/4 tsk salt

1 tsk vaniljextrakt

Topping: 125 g pecannötter (jag nöjde mig med 40 g valnötter), hackade

Värm ugnen till 180C. Vispa smör och socker fluffigt. Vispa i äggen ett i taget. Tillsätt sirapen lite i taget under omrörning. Alternera mjöl och vatten och rör om hela tiden. Dela upp smeten mellan två 21 cm springformar, smorda och klädda med papper i botten. Baka i 40 minuter (20 minuter torde räcka, i min ugn i alla fall). Låt kakorna svalna på galler innan de sätts ihop till en tårta.

Blanda alla ingredienser utom vaniljen till frostingen i en skål som passar över en kastrull med hett vatten. Fyll kastrullen med vatten så att skålen hamnar precis ovanför och undvik att få ånga i smeten. Koka upp vattnet och placera skålen ovanpå och vispa med elvisp ca 5-7 minuter tills marängsmeten blir styv. Ta av värmen och blanda i vaniljextraktet.

Jämna till bottnarna och placera den ena på ett kakfat. Bred en del av fyllningen på toppen av den första bottnen och placera nästa ovanpå. Bred frosting runt om och uppe på kakan. Forma gärna lite toppar med en slickepott. Strö över nötterna. Bör serveras samma dag, eller i alla fall dagen efter den bakats.

14 reaktioner till “Hösttårta

    1. Tack! Ja, numera gör jag, de kom fram till att de jag bakade var godare än de som köptes (inga fintårtor alltså).

  1. Den där frostingen låter ju helt underbart god, mums! Ser god ut också:)

    Så har vi käkat din jordärtskockssoppa ikväll, mmmmmmmm, tack för kvällsmaten.
    Du hittar den snart i vårt kök!

  2. Vad synd att den inte blev så god som du hoppats. Blir så ibland, men det gör det ju inte roligare. Den SER god ut iaf och fint med hösttårta. Har jag minsann aldrig fått nån 🙂

    1. Nästan bättre när de ser lite ut för världen men smakar gott, men jag fick iaf lärt mig att frostingen var god 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s