Fri översättning ovan, egentligen heter receptet One pot wonder men vi använder sällan sådana beskrivningar i svenska språket, så jag tyckte potatispanna passade bra även om det egentligen inte säger så mycket.
Denna rätt är en riktigt bra allt-i-en-panna-rätt, och sånt gillar vi, eller hur?! Med lite annorlunda smaker som sumac och tahini blir detta en annorlunda pytt, fast jag hade tyvärr slut på tahini när jag lagade detta och använde det i skafferiet som innehöll mest sesamfrön, för att det skulle ligga så nära i smakväg som möjligt; za’atar. Jag är ju svag för za’atar och det passade fint till denna panna.
Vi åt detta till middag en vardagskväll, men det skulle lika gärna kunna utgöra brunch en söndag eller en stadig bakfyllefrukost vilken dag i veckan som helst.
Ottolenghis potatispanna, 2 (stora) portioner
Anpassat efter Ottolenghis recept.olivolja
3 gula lökar, tunt skivade (jag nöjde mig med en rödlök)
200 g små potatis, skivade i 5 mm tjocka skivor
1/2 röd chili, finhackad
1/2 msk sumac
salt & svartpeppar
1/2 tsk socker
1 vitlöksklyfta, pressad
100 g grekisk yoghurt
1 msk pressad citron
1 msk olivolja
300 g körsbärstomater (helst på ranka)
4 ägg
1,5 msk tahini (jag använde ca 1 msk za’atar istället)
1 msk hackad koriander (som jag glömde bort)
Värm oljan i en sauteusepanna. Lägg i lök, potatis, chili, sumac, salt och peppar och stek på medelvärme i ca 20 minuter, tills potatisen är mjuk. Rör ned socker och vitlök, mer s&p om det behövs.
Blanda yoghurt, citronsaft och 1 msk olivolja i en skål och ställ åt sidan. I en separat stekpanna, lägg i tomaterna, med rankan uppåt och stek på hög värme ca 3-4 minuter, tills de svartnat lite. Ta bort från stekpannan.
Sprid ut potatisen och löken i sauteusen och knäck fyra ägg i pannan, försök att hålla gulorna hela. Stek i ca 3 minuter tills vitorna börjat stelna. Lägg på lock och stek ännu en minut tills de stelnat helt. Ta av plattan och klicka ut yoghurtblandningen, klicka sedan på tahini eller strö över za’atar. Avsluta med hackad koriander. Servera direkt ur pannan.
Ja allt-i-ett-rätter är underbart! 🙂 Vad är sumac? Är det en krydda eller? Jag har gjort söndagsgrytan idag igen med lite mindre vin, eftersom jag ska ha den på jobbet!
Sumac är en mellanöstern-krydda, men den borde finnas hemma i en välsorterad affär. Den är mör till färgen och nässtan lite sur i smaken. I mellanöstern har man den i allt från sallader till varm mat och den ger liksom en extra syrlig dimension.
Låter himla gott, det måste jag ta och testa
Kul, hoppas du också gillar det!
Jag undrade också över sumacen men såg att du svarade på vad det är här ovan =) Himla smidigt med alltiett och detta låter spännande – alltid kul med något lite annorlunda!