Jag antar att jag inte är ensam om att äga ett exemplar av Lotta Lundgrens fabulösa kokbok; Om jag var din hemmafru?! Den beställdes när den kom ut, men jag har inte riktigt haft tid att läsa i den ordentligt förrän nu. Förutom de vitsiga texterna och de glammiga bilderna så imponeras jag verkligen av recepten.
Nu var denna soppa det första jag provade, men jag hoppas att jag nuförtiden i alla fall kan avgöra om ett recept ser lovande ut enbart genom att läsa ingredienslistan. Det stämde i alla fall med denna butternutsoppa med rostad vitlök. Lätt att laga var den också, det enda du behöver tänka på är att tillsätta buljongen lite i taget. Min pumpa var inte jättestor så till den behövdes det endast 4 dl buljong, men resten av receptet följde jag. Nåja, en gul lök byttes mot en rödlök, men det är väl ok?!
Förresten så kliar det i fingrarna att bjuda hem folk på middag och starta med denna soppa som förrätt. Inte för att den knuffat ner jordärtskockssoppan från platsen som världens godaste soppa, men den är bra nära.
Lottas pumpasoppa med rostad vitlök, 4 portioner
1 butternutpumpa
1 gul lök (eller rödlök då)
4 vitlöksklyftor
1 citron, zest (och saft)
4-6 dl buljong
2 dl grädde
salt, peppar
Lägg pumpan, löken och vitlöksklyftorna hela och oskalade på en plåt i ugnen, 200C. Rosta vitlöken i 20 minuter, resten i ca 50 minuter. Låt pumpan svalna lite och dela sedan på mitten, ta bort kärnorna och gröp ur det mjuka köttet. Skala vitlöken, skär ett snitt i löken vit rotfästet och kläm ut innanmätet. Riv zestet av citronen (bara det yttersta skalet). Mixa pumpa, lök, vitlök och zest till en puré. Koka upp buljongen och blanda i purén. Häll i grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar och lite citronsaft. Lotta föreslår att servera den med parmesan eller knaperstekt bacon, jag föredrog en klick creme fraiche.
Me love dina butternutsoppor så den här borde jag älska! Sparar receptet för framtida bruk tack! 🙂
Vad bra! Jag kan dock ärligt säga att denna är bättre än min egen. 🙂
Även om den också är bra, bör kanske tilläggas 😉
Samma här, har bara bläddrat som hastigast i den, men det får bli ändring på det!
Blev det fyra huvudrättsportioner, eller förrätts-?
Äter man som jag, så fyra huvudrättsportioner om man har bröd till, annars knappt det, men definitivt fyra till förrätt. (Men så var min pumpa lite mindre, så hade i mindre vätska. Med stor pumpa borde det räcka gott till fyra vuxna portioner till huvudrätt).
Butternut squash är en storfavorit, så det här borde vara en hit!
Den är verkligen tokgod!
Åh, jag ÄLSKAR pumpasoppa ❤ Är väldigt sugen på kokboken också, den låter helt fantastisk!
Tycker du ska införskaffa den, Alexandra. Den är himla rolig och bra recept!
Jag har gjort 3-4 andra recept ur boken och allt har blivit supergott, och så är den så trevligt skriven. Rekommenderar den varmt, både för läsning och matlagning!
Vad kul, Linda! Jag har bokmärkt fler recept jag vill testa, och jag tror de är precis lika bra som detta!
Anki fick den i somras i födelsedagspresent, men sen har den bara blivit stående i bokhyllan och inga recept har provats ännu… Men bläddrat i den har vi gjort mer än en gång och den är verkligen läcker!
Läcker är rätta ordet!! Bara så annorlunda. 🙂
Jag har boken, men har ännu inte lagat något ur den. Tack för tipset på ett gott recept. Kanske blir det ännu godare än min favoritpumpasoppa (en variant med lök, rotsaker, vitt vin och lite grädde)? I vilket fall kan man inte få för många pumpasoppsrecept när man odlar egna pumpor. Har fortfarande kvar från höstens skörd!
Din pumpasoppa låter också jättegod, ska spana in den. 🙂 Vad härligt med egen odling, det vill jag absolut ha i framtiden!