Confiterad griskind med trumpetsvampstuvning

IMG_1931

Griskind är en styckdetalj jag verkligen tycker om. Bara den tillagas på rätt sätt (dvs under lång tid) är den en ren och skär delikatess. När jag först upptäckte den för några år sedan var den också riktigt prisvärd och det är den fortfarande även om priset klättrat uppåt vid flera tillfällen.

Ett bra tillagningssätt för den här sortens styckdetaljer är confitering, vilket inte innebär något svårare än att det täcks med fett under tillagning i ugn. Ofta ankfett men olja är också vanligt förekommande.

Jag valde att confitera trumpetsvamp på samma gång som sedan åkte ner i en tjock gräddig stuvning.

IMG_1909

Confiterad griskind med trumpetsvampstuvning, 2 portioner

5-6 griskinder, putsade

1 näve torkad trumpetsvamp, blötlagda och urkramade

500 ml mild olja eller uppvärmt ankfett

Till stuvningen:

1 msk smör

1 schalottenlök, finhackad

1 vitlöksklyfta

en skvätt vitt vin

75 ml vispgrädde

1 tsk grönsaksfond

1-2 tsk dijonsenap

salt, vitpeppar

Lägg kinderna och svampen i en ugnsfast form (helst så liten som möjligt men ändå så att  köttet inte ligger omlott). Häll över fettet, det ska helst precis täcka innehållet i formen. 

Sätt in formen i 150C ugn ca 40 minuter. Fiska upp svampen och låt den rinna av på hushållspapper. Låt köttet vila en liten stund.

Stek lök och vitlök i smör på låg värme i en liten teflonbottnad kastrull. Lägg i svampen och häll i en skvätt vin. Häll i grädde och låt den tjockna. Blanda i fond och senap och smaka av med salt och peppar. 

Skiva kinderna i tunna skivor och stek dem sedan hastigt i stekpanna (utan eller med ytterst lite fett i pannan). Servera!

Annonser

6 thoughts on “Confiterad griskind med trumpetsvampstuvning

  1. Alltid så kul att kika in här Hanna! Du har så många recept på lut som man sällan ser på andra bloggar. Verkligen inspirerande! Hoppas du har en fin helg. Kram på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s