Bläckfisk är en av mina absoluta favoritfiskar och särskilt då squid; den sexarmade med mjukare kött och mindre sugkoppar.
Här bjuder jag på en härlig rätt med mycket smak och lite hetta, nämligen äggnudlar i kokosmjölk toppad med stekt squid, chili, lime och mynta. Riktigt fräscht och gott!
Stekt bläckfisk med nudlar, kokosmjölk, lime, chili och mynta, 2 portioner
2 nystan äggnudlar
300 g bläckfisk, rensad och skivad
1/2 röd chili, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tomat, hackad
1 näve hackad mynta
2 lime, zest och saft
200 g kokosmjölk
salt, peppar
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Hetta upp en teflonkastrull med lite olja. Fräs tomathacket och hälften av chillihacket och häll sedan i kokosmjölken och låt koka upp. Smaka av med zest och saft från 1 lime, salt och peppar. Låt tjockna lite. Blanda med nudlarna och strö över lite mynta.
Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme, lägg i chilin och sedan bläckfisken och stek i 2-3 minuter. Pressa i vitlöken och sänk värmen. Pressa i saft från 1 lime och strö över mynta. Salta och peppra.
Lägg upp nudlar i två skålar och servera med bläckfisken ovanpå.
Åh, vad gott det där lät! Var hittar man bläckfisk, förresten och vad brukar det kosta?
I Sverige brukar det finnas i en bra fiskdisk, Citygross t ex eller en mindre fiskaffär. Inte dyrt alls, nog en av de mest prisvärda fiskar man kan köpa, faktiskt!
Cool! Vi har ju City Gross här i Växjö, så det är ju bra. Ska kolla nästa gång jag åker dit.
Jag har aldrig vågat mig på att laga bläckfisk – men vad sugen jag blev!
Prova – inte svårt alls och är SÅ gott!
Oh my… Så fantastiskt gott det ser ut! Helt i min smak.