Spaghetti med kantareller, dijon och cognac

När man i present får tre burkar kantareller som någon annan plockat så känner man ansvaret att göra något riktigt gott med det gula guldet. Med schallotten, dijon, lite creme fraiche och grädde och en skvätt konjak kan det inte gå fel. Såsen är ganska stark och det tycker jag pastasåsen behöver vara eftersom själva pastan tonar ner allting. Hade man gjort mängder av sås kunde den såklart varit lite mildare, men jag föredrar god pasta (gärna av märket De Cecco) med lagom mycket sås, så att även pastan hamnar i fokus.

Det är stor skillnad på olika pastamärken och de italienska är såklart överlägsna de svenska och engelska. Prova dig fram till ditt favoritmärke. Faktum är att torkad De Cecco-pasta är minst lika god (och ibland godare) än färsk pasta i butiken om den inte är italiensk.

Jag har t ex slutat att köpa färsk fylld pasta från ICA och liknande för att fyllningen aldrig smakar något. Istället köper jag de där hutlöst dyra varianterna i en delikatessbutik någon gång ibland och allt som behövs är olivolja och parmesan för att det ska bli förtrollande gott. Kvalitet kommer före kvantitet hos mig, vad det än gäller.

Idag är det förutom dagen då jag delar med mig av ett grymt kantarellrecept även min bästis födelsedag! Grattis Emma, vi ses på lördag!

Spaghetti med kantareller, dijon och cognac, 2 portioner

300 g spaghetti

1 schallottenlök (stor)

ca 100 g färska eller frysta kantareller

1 vitlöksklyfta

smör, olja

1/2 dl creme fraiche

1 dl grädde

2 tsk dijonsenap

3-4 msk cognac

persillade, salt, vitpeppar

Koka spaghettin i mycket kokande, saltat vatten enligt anvisningarna på paketen. Hacka schallottenlöken och fräs i smör och olja i några minuter, tills den mjuknat. Lägg i en skål. Hacka svampen väldigt grovt. Stek i rikligt med smör och olja på hög värme ca 5 minuter. Sänk temperaturen och pressa i vitlöken. Tillsätt den stekta schallottenlöken. Häll i 2-3 msk congac och låt det mesta koka bort. Tillsätt grädde, creme fraiche och senap och låt såsen koka ihop. Om det behövs mer cognac så tillsätt 1-2 msk till. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och persillade. Häll bort kokvattnet från pastan och lägg upp i skålar. Toppa med kantarellröran, eventuellt mer persillade, några riv med svartpepparkvarnen eller lite parmesan.

12 reaktioner till “Spaghetti med kantareller, dijon och cognac

  1. Tyckte mitt förslag på present var förträffligt. Och när du gör något sådant här gudagott, så tycker jag det väger upp för paraplyet. 😉 Tack bästis. Pussen

  2. DeCeccopasta är grymt god! Den brukade jag alltid frakta med mig hem från Italien förr i tiden, tills jag kom på att det faktiskt säljs lite här och var i Sverige :=)

  3. Dijon och konjak ska jag garanterat ha i nästa gång jag gör kantarellpasta! Och De Cecco är pastan som gäller, jag har helt slutat köpa ”fulpasta” och köper numera enbart De Cecco! 🙂

  4. åhåhå, pasta med kantareller är bland det bästa som finns ❤ Och jag håller med om den fyllda pastan från ICA, verkligen ingen smak alls på någonting! Nej, då kan man lika gärna vara utan fyllning. Och göra kantarellröra istället 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s