Lisa FWs pulled pork

Jag är ett stort fan av Lisa Förare Winbladh och hennes sajt Taffel, där kan man hitta finfina recept, som detta på pulled pork t ex.

Pulled pork är långlagad karré med en mustig marinad som i amerikanska södern, med chipotlepaste och en aning whisky bland annat. Efter fyra timmar i låg temperatur blir köttet så saftigt och mört att man bara kan dra isönder det med en gaffel (därav namnet). Vi åt det istället för tacos med mjuka tortillas, nachos, hemmagjord salsa, sallad, avocado, riven ost och creme fraiche. Grymt gott! Två dagar senare gjorde vi om samma sak med resterna och det var om ännu godare då.

Lisa Förare Winbladhs pulled pork, 6-8 portioner

1 kg fläskarré 

1 stor gul lök

4 klyftor vitlök

1 dl ketchup

½-1 msk chipotlepasta

½ dl vatten

1 msk farinsocker

1/2 tsk +1 nypa mald koriander

½ msk + ½ tsk mald spiskummin

(1 msk whisky eller annan trevlig smakrik sprit)

Lägg köttet i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock, lergryta eller en ugnfast form med lock.

Skala lök och vitlök och skiva tjockt. Skala och skiva lök och vitlök. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet. Placera lök och vitlök ovanpå karrén.

Sätt in i ugnen och värm till 125°C. Låt karrén stå i ca 4 timmar. Efter en dryg timme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen. Om den får ligga i den sura röran frön början blir den inte lika fint mjuk.

Kika till grytan då och då så att det inte bränner fast i botten. Slå på vatten om det behövs. Om du behöver lämna köttet utan tillsyn är det bra att slå lite vatten i botten innan, så att det inte bränner vid. Efter 3 timmar kan du tillsätta lite mer av alla kryddorna.

Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt svalna något.

Mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda med såsen. Smaka av med lite mer whisky, spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm eller ljumma köttet före servering.

7 reaktioner till “Lisa FWs pulled pork

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s