Det finns en hel del enkla pastarecept på bloggen, och det är just det jag gillar med pasta – enkelheten. Att så länge man köper pasta av bra kvalitet och inte kokar den till mos, så behövs det inte så mycket för att få till en god och hyfsad piffig rätt på kort tid.
Jag hade kvar lite kantareller i frysen som jag stekte och smaksatte med lite vitt vin, balsamvinäger, creme fraiche, parmesan och vitlök. Det viktigaste med en pastasås tycker jag är mycket smak. Jag föredrar nämligen lite sås för att hålla fokus på en fina pastan, inte dränka den i en gräddig sås (tänk skolbespisning). Istället vill man bara klä pastan i den goda såsen, som att den fått ett extra lager, och eftersom pastan dämpar smakerna i såsen måste de vara ganska kraftiga till att börja med.
Kantarellpasta med vitt vin och balsamvinäger, 1-2 portioner
200-250 g tagliatelle
1 stor näve kantareller
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
2 msk vitt vin
1 dl creme fraiche
2 msk balsamvinäger
hyvlad parmesan
hackad färsk persilja eller persillade
Koka pastan efter anvisningarna på paketen. Smält smöret i en stekpanna eller sauteuse. Stek kantarellerna på medelhög värme. Sänk värmen lite och pressa i vitlöken och stek en minut eller så. Tillsätt vinet och låt det mesta koka bort. Tillsätt creme fraiche och balsamvinäger. Låt tjockna något och smaka av med salt och peppar.
Häll av pastan men spara lite av kokvattnet. Tillsätt pastan till kantarellröran och rör runt. Tillsätt lite kokvatten om du vill ha en lösare konsistens.
Lägg upp på tallrik. Hyvla över parmesan och toppa med persilja eller några stänk persillade.
Det ser supergott ut 🙂
Tack!
Precis det jag gillar med pasta också. Och så är det aldrig fel med lite crème fraiche till heller 🙂
Såg din fråga om kläder och skor – jag undrar också även om jag inte bor lika långt ifrån. Men i Stockholm är det full höstmundering på många håll. Stövlar, jackor och stora halsdukar.
Ses!
Nej, cf är bra ‘bindningsmedel’ till pasta 🙂
Här kan man fortfarande gå barbent vissa dagar men tror jag får ta med lite varmare kläder till Skåne. 🙂 Tack.
Håller med – pasta är helt klart lätt att få piffigt på ett enkelt sätt! Och ang vädret – jag har börjat med boots, så det är inte speciellt varmt!
OK, då får jag nog ta med mig ett par stövlar, avskyr att frysa! 🙂
Älskar sådana pastarätter. Ätit alldeles för lite kantareller i år.
Samma här! De säljs bara på t ex Borough Market så brukar bunkra lite när jag är i Sverige och frysa in.
Ser att du också lagt in ett recept med svamp. Det är ju så himla gott, eller hur.
Ja, älskar svamp!
Allt med kantareller är GOTT!! Min stora passion i matlivet. Nu har jag suttit och läst och hoppat runt på din blogg, jättemysig och massor av godsaker och spännande restaurangtips mm. Vet inte varför jag inte hittat in hit tidigare men nu är jag fast ;).
Vi ska ju dessutom kampera ihop i helgen. Ska bli sååå kul att träffa alla nya och gamla bloggvänner. Det är riktigt höstigt, grått och blött i Skåne så kläder efter väder dvs de ska både vara vattentäta och varma är jag rädd. Välkommen ”hem” till Skåne det ska bli jättetrevligt att träffas!
Tack snälla! Har heller inte tittat på din blogg innan, men det ska jag göra inför helgen! Ska bli jätteskoj att ses, och så roligt att bloggträffen sker ‘himma’. 🙂
Kram